Fight Club
StoryEditor

Fight Club: Hrvatska bi radnu snagu trebala uvesti s Filipina

27. Srpanj 2017.

Nedostatak radne snage u Hrvatskoj, posebno u građevinskom sektoru, no i pojedinim uslužnim djelatnostima jedna je od glavnih briga koja mori hrvatske poduzetnike. – U ovom trenutku u hrvatskom turizmu radi oko 150.000 djelatnika. Sljedećih godina povećanjem svih ovih kapaciteta trebat će vrlo kvalitetnog kadra. Mislim da ćemo na taj način sljedeće dvije, tri godine naći kvalitetu, a ovo ćemo kratkoročno riješiti ove godine- kazao je o ovo temi ministar turizma Gari Cappelli. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) tako je priopćila je početkom ovoga tjedna kako pozdravlja odluku o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017. godinu, kojom se povećava kvota za uvoz stranih radnika za građevinarstvo, a premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako unatoč povećanju kvote za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, ta odluka će morati biti dodatno redefinirana. -Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije –izjasnio se premijer.

>>>HUP pozdravlja uvoz stranih radnika za građevinarstvo

Biznismen Davora Šterna, bivši ministar gospodarstva i počasni konzula Filipina u intervjuu Večernjem listu i Poslovnom tjedniku ponudio je "uvoz" Filipinaca, kao ’privremeno i "ad hoc" rješenje velikog manjka radne snage u Hrvatskoj, u segmentima turizma, ugostiteljstva, zdravstva, građevinarstva’. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ne vjeruje kako ej to najbolje rješenje. Smatra kako bi se Filipinci teško uklopili u ’našu’ sredinu. Radnike, vjeruje, treba tražiti u susjednim zemljama, a prioritet, vjeruje, treba biti povećanje plaća.

>>>Presušio najvažniji resurs – kvalificirani radnici

Naginjete li stavu Davora Sterna ili se pak slažete s ministrom Pavićem. Svoj stav glasom ili komentarom iskažite u ovotjednom Fight Clubu gdje teza glasi; hrvatska bi radnu snagu trebala uvesti s Filipina.

26. travanj 2024 06:13