Aktualno Klub izvoznika

Dalekovod uprihodovao pola milijarde kuna u pola godine

Ostvareni poslovni rezultati Grupe Dalekovod u prvom polugodištu ove godine pokazatelj su nastavka snažna oporavka poslovanja društva Dalekovod i cijele grupe nakon izlaska iz predstečajne nagodbe. Grupa, kojoj je na čelu Alen Premužak, prvih je šest mjeseci ove godine završila s 495,8 milijuna kuna prihoda i 65,3 milijuna kuna operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA) koja je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećana za 25 milijuna kuna.

Snažan rast EBITDA-e, kako je obrazloženo u izvješću Uprave, ponajviše je posljedica priznavanja prihoda od prodaje prava Ministarstvu financija tijekom 2013. i pozitivnih učinaka zbog promjene vrijednosti zaliha. Ostvarena neto dobit Grupe za prvo polugodište ove godine iznosi 28,1 milijun kuna, a u istom je lanjskom razdoblju bila 6,7 milijuna kuna, što znači da je postignut rast od 321 posto.

Društvo Dalekovod u istom je razdoblju ostvarilo operativnu dobit od 67,6 milijuna kuna, a neto dobit od 40,9 milijuna kuna. Lani je u prvom polugodištu operativna dobit bila 22,5 milijuna kuna, a neto dobit 6,9 milijuna kuna.
Osim jednokratne stavke prihoda od prodaje prava Ministarstvu financija na polugodišnji rezultat Društva i Grupe većinom utječu ostvareni poslovni prihodi od ugovorenih projekata na inozemnim tržištima (Norveška, Ukrajina, Kosovo, Finska). Dalekovod, u konzorciju s DIV-om i Zagreb-Montažom, sudjeluje u gradnji pruge Dugo Selo – Križevci, a od novodobivenih poslova ističe se ugovor s norveškim Statnettom za gradnju dvjesto kilometara dugog dalekovoda, potpisan početkom lipnja.

Komentari