Konferencije i edukacije
StoryEditor

Marinko Došen (AD Plastik): EU tržište se oporavlja, nazire se blagi optimizam, ali i veliki oprez

30. Lipanj 2023.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (13.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore Marinka Došena, predsjednika Uprave AD Plastika:

Neke su se stvari u posljednjih nekoliko godina trajno promijenile i to treba prihvatiti. Bilo bi nepravedno reći da je situacija jednako stresna kao lani, ali još uvijek postoji niz neizvjesnosti i oprez u planiranju je nužan. Neki obrasci su naprosto promijenjeni, ali činjenica je kako je primjetna blaga normalizacija. To se očituje ponajprije u opskrbi i cijenama, ali prostora za opuštanje nema jer su geopolitički rizici i dalje prisutni.

Normalizacija opskrbe poluvodičima pozitivno utječe na popunjenost kapaciteta i bolju prodaju vozila u Europi. U našoj su industriji apsolutni trendovi lakša i ekološki prihvatljivija vozila pa su sve razvojne aktivnosti unutar industrije usmjerene u tom pravcu. Polimerne komponente koje mi proizvodimo su laganije, samim time poželjnije, tako da trendovi idu nama na ruku. To je prilika za naše poslovanje i intenzivno radimo na razvoju materijala i komponenti kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i svojih kupaca. 

Realizacija postojećih projekata i ugovaranje novih poslova naši su glavni izazovi i ključni ciljevi, uz troškovnu racionalizaciju koja je nužna. Imamo 380 milijuna eura ugovorenih projekata koji se pripremaju za serijsku proizvodnju i naši su najveći izazovi njihova uspješna realizacija, kao i razvoj alata s našim inozemnim partnerima. Zahvalni smo državi na kontroliranom utjecaju ublažavanja rasta cijena i u potpunosti smo usmjereni na uspješnu realizaciju projekata. 

Nazire se blagi optimizam, ali i veliki oprez. EU tržište se oporavlja, što potvrđuje i povećanje prodaje vozila, a poseban rast prodaje bilježe električna i hibridna vozila.

Više o izvozu, novim trendovima i izazovima saznajte u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

02. svibanj 2024 22:37