Konferencije i edukacije
StoryEditor

Matt Darko Sertić (Applied Ceramics): Perfektan je trenutak za ulazak na nova tržišta

20. Lipanj 2023.
Matt Darko Sertićfoto Ratko Mavar
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (6.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore koje nam je poslao Matt Darko Sertić, vlasnik kompanije Applied Ceramics:

- U vrijeme kada su ekonomski analitičari zbunjeni, kada makroekonomski magovi ne znaju što nam dolazi, vrijeme je za poduzetnike! To je perfektan trenutak za ulazak na nova tržišta koja pojedini dobavljači ‘zatvaraju‘, za akvizicije tih i takvih dobavljača, za nabavu nove opreme i proširenje kapaciteta, za zapošljavanje stručnjaka i tehnologa koji su se iznenada našli na vjetrometini, za pripremu za novi ekonomski polet.

Za nas je prošla godina bila vrlo uspješna, a ova bi trebala biti još bolja. I dalje svi klijenti naručuju sve više, to se nije promijenilo, ali razlika od lani je u tome što neki klijenti kasne s plaćanjem. Tržište poluvodiča opet se raslojava na uspješne i neuspješne, što nam otvara nove prilike. Signali s tržišta govore nam da trebamo proširiti proizvodnju na područja koja još nismo pokrili. Trenutačno se, naime, u zapadnom svijetu gradi 58 novih tvornica mikročipova s trendom seobe proizvodnje iz Kine i s Tajvana. Te promjene uvjetuju povećanje naših kapaciteta kako bi se nove tvornice mikročipova pravodobno opskrbile našim proizvodima. Poslovi nam se povećavaju u SAD-u, Europi i Japanu, a stagniraju u Kini.

Matt Darko Sertić također će sudjelovati na panelu ‘Izazovi logistike‘ u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

23. travanj 2024 13:13