25. listopad 2019.

Marija Hrebac: Ako kompanija želi dugoročno poslovati Compliance je neophodan

COMPILANCE OFFICER - uloga i dužnosti, Marija Hrebac    foto Dražen Lapić

Na jučerašnjem Okruglom stolu 'Compliance Officer – uloga i dužnosti'  koji su organizirali ICCrA Institut za Compliance, Criminal Compliance i Anti-Money Laundering i poslovni tjednik Lider predavanje je održala i Marija Hrebac, izvršna direktorica u Agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je predstavila iz vlastitog iskustva uloge i dužnosti compliance officera. Kao mlado tržište, kompanije u Hrvatskoj tek se prilagođavaju i stvarna uloga compliancea tek će s vremenom doći do izražaja i zauzeti pravu poziciju u hrvatskim kompanijama.

- Compliance je jedna evolucijska i razvojno nametnuta uloga ili funkcija unutar kompanije koja se mora imati ako kompanija želi dugoročno poslovati – rekla je Hrebac.

Naglasila je kako su se u posljednje vrijeme dogodila dva važna događaja koja pokazuju da smo napravili veliki iskorak kao država.

- Vlada je donijela prijedlog o obavezi uvođenja compliancea u trgovačka društva u vlasništvu države, a drugi bitan događaj je taj da su HANFA i burza donijele kodeks korporativnog upravljanja. To je važno jer se nadovezuje na ovu našu temu. Osvijestili su potrebu da se dignu na jednu višu razinu propisivanja obaveze svima, da razmišljaju o poslovanju ali i o tržištu na kojem posluju. Compliance je veza posla i tržišta na kojem se radi – dodala je Hrebac.

Zatim se osvrnula na stvarne dužnosti compliance officera i njegovu poziciju unutar kompanije te vještine koje mora posjedovati.

- Compliance officer mora osigurati da kompanija posluje etično i u skladu sa zakonskim propisima tržišta na kojem posluju. Također, CO je odgovoran za uspostavu standarda i samu implementaciju, a što se tiče njegove pozicije, CO je upravljačka funkcija.

Što se vještina tiče, Hrebac je rekla kako CO mora imati analitičke, komunikacijske i organizacijske vještine, ali da sama struka nije toliko bitna, jer CO može biti i ekonomist, pravnik, farmaceut.

- Tu nema pravila, na odabir je svakoj kompaniji da procjeni koja je osoba sposobna biti compliance officer.

Compliance officer u Hrvatskom Telekomu, Vinko Berković ukazao je na prednosti compliance officera u organizaciji poput Hrvatskog Telekoma te je dao uvid u sustav funkcioniranja compliancea i poslovanja HT-a kao i strukturu compliance organizacije.

image
COMPILANCE OFFICER - uloga i dužnosti, Vinko Berković
foto Dražen Lapić

- U HT-u imamo visok stupanj compliancea prateći dobru praksu tvrtke 'majke' tj. Deutsche Telekoma – započeo je Berković.

U slučaju Hrvatskog Telekom compliance officer odgovara direktno predsjedniku uprave i njegova uloga nije samo savjetodavna već je on i jedan od štitova kompanije, koji predstavlja zaštitu i za zaposlenike ali i korisnike.

- Mi brinemo da je svako naše postupanje etično – kazao je Berković.

Dodao je kako kršenje usklađenosti ne dovodi samo do novčanih kazni već i do gubitka ugleda kompanije, dok su prednosti višestruke.

- Širenje poslovanja, osvajanje novih kupaca, jačanje korporativne kulture – samo su neke od prednosti - rekao je Berković i dodao da upravljanje s usklađenosti pomaže grupi da poštuje zakonske zahtjeve i interne propise kako bi se spriječili rizici odgovornosti i drugi pravni nedostaci za kompaniju, zaposlenike i upravljačka tijela.