Konferencijske vijesti
StoryEditor

Tomislav Marić (OIV) poziva na suradnju startupove koji razvijaju senzore i aplikacije

28. Travanj 2021.
Smart Cities 2021. Tomislav Marićfoto Ratko Mavar

Na panelu Inovacije u službi građana – pametna rješenja u praksi koji se održao na današnjoj Liderovoj konferenciji Smart Cities - pametnim rješenjima do održivih gradova sudjelovao je Tomislav Marić, rukovoditelj odjela za prodaju Odašiljača i veza, koji je predstavio pilot projekt pametne škole Karlovca i Karlovačke županije.

- U dvije srednje škole, jedna je energetski obnovljena, a druga nije, ugradili su senzore za praćenje potrošnje energenata te analizirali uštede – kaže Marić.  

Odašiljači i veze su preko svoje mreže Smartino napravili rješenje za prijenos podataka koje su implementirali u gradskim tvrtkama u Karlovcu, a osim potrošnje energenata, mjere kvalitetu zraka, buke, odvoz otpada, kvalitetu vode te prikupljaju podatke o pametnoj rasvjeti. No trenutačno su u fokusu dvije škole, a na njihovu primjeru grad i županija prepoznali su važnost odgovornog upravljanja svojim nekretninama.

– Tijekom godina rada u smart cityju vidjeli smo da odgovorne osobe u gradovima nemaju dovoljno saznanja što smart city znači i kako to mogu iskoristiti, ali kad im postavite ovakve sustave prepoznaju rezultate. Sad točno znaju što žele poboljšati – kaže Marić i dodaje da su implementirani sustavi proizvod hrvatske pameti.

Odašiljači i veze surađuju s Končarom, a ovom prigodom Marić je pozvao startupove koji razvijaju senzore i aplikacije da se jave radi suradnje. 

25. travanj 2024 23:18