Kripto
StoryEditor

Investitori uložili 2,5 milijarde dolara u kripto igre u prvom tromjesečju 2022.

21. Travanj 2022.
Crypto gaming

Novo izvješće DappRadara i Blockchain Game Alliancea (BGA) sugerira da će 2022. biti referentna godina za programere kripto igara.

Izvješće otkriva da je samo u prvom tromjesečju ove godine prikupljeno 2,5 milijardi dolara investicija, dodajući da bi ovaj balon mogao dosegnuti 10 milijardi dolara do kraja godine.

U usporedbi s prethodnim godinama, ove brojke također sugeriraju da je gaming niša postala ključni sektor za ulagače. Primjerice, 2021. godine prikupljeno je samo 4 milijarde dolara tijekom cijele godine.

Trend ulaganja također podržava rastući interes kripto entuzijasta.

Blockchain gaming privukao je 1.22 milijuna jedinstvenih aktivnih novčanika prošlog mjeseca i trenutno čini 52 posto aktivnosti blockchain industrije.

Prema izvješću, aktivnost blockchain igara porasla je nevjerojatnih 2.000 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Smanjenje interesa u metaverzumu

Također je došlo do blagog pada interesa u metaverse povezanim projektima nakon hype ciklusa izazvanog Facebookovim rebrandingom u Metu prošle godine.  

Volumen trgovanja u metaverznim projektima od tada se smanjio za 12 posto na 430 milijuna dolara u prvom tromjesečju ove godine.

Prosječna cijena virtualnog zemljišta u Decentralandu i Sandboxu, dva najveća metaverzna projekta, potonula je 40 posto od četvrtog tromjesečja 2021. do prvog tromjesečja 2022., dok je volumen trgovanja na svakoj platformi pao 20, odnosno 60 posto.

Konačno, izvješće je također ispitalo učinke hakiranja ronin bridgea vrijednog 622 milijuna dolara, napada koji je iscrpio novac iz riznice blockchain igre otvorenog svijeta Axie Infinity.

Unatoč hakiranju, izvješće sugerira da je blockchain aktivnost Axie Infinitya već bila u padu od početka 2022. godine.

U siječnju je Axie imao preko 55.000 jedinstvenih aktivnih novčanika. Ta se brojka smanjila tijekom veljače i pala na 20.000 odmah nakon sredine ožujka. U međuvremenu, hakerski napad dogodio se 23. ožujka, ali je otkriven tek 29. ožujka.

Opći pad aktivnosti i volumen trgovanja NFT-ovima na Axieu pripisuje se promjenama u izdavanju SLP tokena koje je napravio Sky Mavis kako bi Axieova gaming ekonomija bila održiva. 

Međutim, programeri su ranije rekli da su aktivnost i volumen u padu prije nego što su promjene izvršene i da su ograničili opskrbu SLP-a u igri kako bi ograničili inflaciju tokena.

Ipak, Axie je i dalje jedna od najpopularnijih kripto igara temeljenih na svakodnevnoj upotrebi, privlačeći više od 1,5 milijuna dnevno aktivnih korisnika.

Što se tiče oporavka sredstava od hakiranja, Binance je vodio nedavni krug financiranja od 150 milijuna dolara kako bi žrtvama ronin bridgea nadoknadio troškove.

01. svibanj 2024 18:18