Lidertrend
StoryEditor

LVMH-ovo preuzimanje Off Whitea označava početak nove ere u modnoj industriji

21. Srpanj 2021.
Louis Vuittonfoto Shutterstock
Ova je poslovna transakcija značajna jer ne samo da Virgil Abloh postaje prvi Afroamerikanac koji sjedi na upravljačkoj poziciji u LVMH-u već što je grupacija time potvrdila da izlazi iz zone komfora

Najveći svjetski modni konglomerat Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) na jedno od rukovodećih mjesta postavio je talentiranog Afroameričkog dizajnera i autoriteta u modernoj popularnoj kulturi Virgila Abloha i preuzeo većinski udjel u njegovom brendu Off White.

Iako nisu poznati financijski detalji te transakcije, grupa je postala vlasnikom 60 posto udjela, dok Ablohu pripada ostatak, a osim što će nastaviti upravljati Off Whiteom, zadržat će i poziciju umjetničkog direktora muške kolekcije Louisa Vuittona. Imat će i udjel u svim projektima koje razvija s grupacijom, a LVMH vjeruje da će dizajner kojem tepaju da je novi Karl Lagerfeld unijeti svoj jedinstveni senzibilitet i u ostale luksuzne kategorije u kojima grupacija posluje poput  vina i žestokih pića (grupa, među ostalim, posjeduje Krug, Dom Perignon i Hennesy) te ugostiteljstva i hotelijerstva (50 hotela je u vlasništvu grupe).

Ova je poslovna transakcija, prema mišljenju modnih medija, iznimno značajna jer ne samo da Abloh postaje prvi Afroamerikanac koji sjedi na upravljačkoj poziciji u LVMH-u već što je grupacija time potvrdila da izlazi iz zone komfora.

Drmanje statusa quo

Abloh koji sebe zove stvarateljem (makerom), a ne dizajnerom poznat je po tome što prezire status quo te što izaziva i preispituje konvencionalne trendove u modi, ali i u kulturi. Taj vizionar, gansko-američkog porijekla, kojeg uspoređuju i s umjetnikom Jeff Koonsom, nije školovani dizajner već ga je majka naučila šivati, a poznat je po tome i što vjeruje u 'pravilo tri posto', odnosno da je dovoljno dizajn promijeniti za tri posto da bi ga se smatralo novim.

U svijet luksuzne mode ušao je 2007. kada se zaposlio kao pripravnik u Fendiju. U tom periodu, angažirao ga je reper i dizajner Kanye West s kojim je, kao kreativni direktor, razvijao nove projekte. Svoj brend Off-White osnovao je 2012., a tri godine kasnije postao finalist dodjele nagrada LVMH-a za nove dizajnere. Prije tri godine ga je grupa angažirala kao dizajnera muške linije u Louis Vuittonu.

Njegov Off White je brend koji je odražavao estetiku i vrijednosti svog osnivača čija je osnovna valuta - prodrmati status quo i biti relevantan. Činjenica da je afričkog porijekla također potvrđuje da su u najmoćnijoj modnoj kompaniji na svijetu zapuhali neki novi vjetrovi. Do sada, naime, članovi nadzornog odbora i uprave bili isključivo bijelci.

Dobra godina

Akvizicija Off Whitea, pa tako i Virgila Abloha samo jedan od niza poslovnih uspjeha koji je LVMH zabilježio u pandemijskoj godini. Prošlog su tjedna, naime, preuzeli udjel u novom brendu kultne dizajnerice Phoebe Philo, a prošle godine preuzeli Tiffany&Co. Diljem svijeta nastavljaju otvarati super-luksuzne hotele i restorane, a nedavno su ponovno otvorili trgovački centar La Samaritaine.

Dionice grupe su narasle 60 posto, a u prvom tromjesečju ove godine prihodi za 30 posto u odnosu na isti period 2020. Zbog dobrih rezultata na burzi, u jednom je trenutku predsjednik Uprave Bernard Arnault bio i najbogatiji čovjek na svijetu premašivši tako 'svemirske letače' Bezosa i Muska.

Kako je novinarima New York Timesa objasnio CEO u Louis Vuittonu Michael Burke, ovom akvizicijom grupa ne pokušava kopirati nešto što već postoji. 

– Ovo  je slično trenutku kada je Bernard Arnault kupio Dior i odlučio stvoriti federaciju luksuznih brendova – zaključio je Burke.

26. travanj 2024 11:11