Lider trend
StoryEditor

Iscrpljenost i uspjeh idu ruku pod ruku. Ili?

21. Veljača 2017.

Nedavno smo pisali o ozbiljnim posljedicama koje pogrešno usmjeren fokus na posao može izazvati – od problema s probavnim sustavom, do mentalnih problema i narušenih odnosa s okolinom.

>>> Žrtvujete li zdravlje zbog posla?

Prečesto se iscrpljenost i uspjeh na poslovnom i privatnom polju spominju u istom kontekstu. No, izgorijevanje (burnout) nije simptom uspjeha – to je naprosto poruka kojom nam tijelo poručuje kako smo pretjerali.

Iako dupla kava i dobar korektor mogu pomoći u prikrivanju iscrpljenosti, za duboku promjenu potrebni su snaga i odmor. Kao i ovi vrijedni savjeti.

Čvrst san

Tijelo je predivan i kompleksan stroj koji treba njegu i odmor.  Studije pokazuju da dug i dobar san doslovno čisti mozak od nakupljenih toksina, zbog čega je 7-8 sati neprekinutog odmora nužno za poboljšanje mentalnog stanja.

Manje kofeina

Kofein je stimulant koji direktno djeluje na centralni živčani sustav i ako se već osjećate anksiozno, pod stresom ste ili iscrpljeni, dupli espreso neće puno pomoći. Štoviše, može i pogoršati stanje. Dugoročnije rješenje svakako su meditacija i fizička aktivnost.

Izgladnite ego, nahranite dušu

Ovdje nema mnogo filozofije  -  trebamo raditi ono što nas čini sretnima. Samo zato što nam nešto pruža osjećaj postignuća, ne znači i da nas usrećuje. Ostajanje do kasno na poslu može biti produktivno, no nekada može biti manje korisno od odmora i zasluženog opuštanja. Što god odabrali, vodite se za tim da radite nešto što vas usrećuje, a ne naprosto nešto što morate maknuti s liste.

Slušajte intuiciju

Tijelo nam često govori što nam treba i prije nego što to osvijestimo. Odspavajte kad se umorni. Otiđite na put kad ste željni novih stvari. Zapitajte se zašto vam netko nije ‘sjeo‘. Ukoliko niste intuitivna osoba, za to je potrebna praksa. Odmaknite se od situacije koja vas muči, dajte si vremena i zapitajte se koji su vaši iskreni osjećaji. Velike su šanse da već znate odgovor koji tražite, samo trebate usporiti kako biste ga čuli.

26. travanj 2024 09:28