Lider trend
StoryEditor

Osmijeh stvoren u samo jednom danu

15. Veljača 2016.

Dok ste prije mjesecima morali čekati nove zube, često zbog toga što implantatima treba od tri do šest mjeseci da dobro srastu s kosti, danas se zahvaljujući koso postavljenim implantatima u konceptu All on 4 znatno skraćuje vrijeme terapije. Sad se odmah nakon ugradnje implantata ugrađuje privremeni fiksni akrilatni most

Sve popularniji koncept All on 4, koji se već više od dva desetljeća primjenjuje diljem svijeta, u našim je krajevima zaživio tek prije nekoliko godina. Iz naziva tog koncepta, koji doslovce u prijevodu znači ‘sve na 4’, jasno je da se most fiksira na četiri implantata. Dok ste prije mjesecima, katkad i godinama, morali čekati nove zube, što zbog podizanja sinusa, što zbog oseointegracije, tj. razdoblja od tri do šest mjeseci potrebnoga da implantat dobro sraste s kosti, danas se zahvaljujući koso postavljenim implantatima u konceptu All on 4 izbjegava podizanje sinusa, zbog čega se znatno skraćuje vrijeme terapije. Na kraju dana pacijent dobiva privremeni fiksni akrilatni most na vijak, što je moguće zahvaljujući imedijatnom opterećenju implantata, i njime se služi kao svojim prirodnim zubima.

Nove opcije

Budući da je to relativna novost na našem tržištu, mnogi ne razlikuju protezu od mosta. Nije riječ o protezi jer to je rad koji se ne skida i ne stavlja na nepce kao što je slučaj s pro- tezom na skidanje. Protezi i privremenome hibridnome mostu zajednička je jedino vrsta materijala od kojega su napravljene – akrilat. Ko - načni fiksni most izrađuje se nakon povratka u terapiju. Ojačan je titanskom konstrukcijom i izrađen od kompomernih faseta. Da je stomatologija napredovala rapidnim koracima u posljednjih dvadesetak godina, pokazala je još jednim revolucionarnim konceptom – Zygomom. Taj se koncept primjenjuje isključivo u gornjoj čeljusti, u slučaju izrazitog pomanjkanja ili potpunog nedostatka kosti. Temelji se na protokolu All on 4, ali namijenjen je ponajprije pacijentima bez kosti. Može se izrađivati u tri varijante: u najjednostavnijoj, kad se uza standardna tri implantata ugrađuje jedan zigomatični implantat od tri do pet centimetara, i to u jagodičnu kost; hibridnoj, kad se ugrađuju dva standardna i dva zigomatična implantata, te varijanti ‘double-zygoma/quad-zygoma’, kad se ugrađuju sva četiri zigomatična implantata u jagodičnu kost.

Praksa u Hrvatskoj

Renesansa u Hrvatskoj počela je s dr. Matijom Gikićem, univ. mag. med. dent., specijalistom oralne kirurgije, koji je vještinu rada na konceptu All on 4 i Zygoma stjecao na prestižnoj Klinici Malo, i to osobno kod dr. Paola Maloa, idejnoga tvorca koncepta All on 4 te čovjeka koji je Zygomu prenio u praksu u širim razmjerima. Svakodnevna primjena obaju koncepata, redovito educiranje članova tima dr. Gikića te pacijenata i šire javnosti povećalo je zanimanje za tu vrstu rada. Porasla je i svijest o važnosti dobrog zagriza, dobre funkcije, što znatno utječe i na zdravlje i na kvalitetu života.

Presudna je dijagnostika

Za takve radove presudna je dobra dijagnostika, što podrazumijeva panoramsku snimku zuba, tzv. ortopan, i 3D snimku. CT ili 3D snimka, za razliku od ortopana, daju nam detaljne informacije o strukturi, visini i širini kosti. Tek nakon pomna mjerenja i projiciranja na koja je mjesta najbolje ugraditi implantat možemo reći da su napravljene sve predradnje za tu iznimno složenu operaciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti još dva važna čimbenika za uspješno obavljanje zahvata: educiranog stručnjaka, prije svega oralnoga kirurga, te vrhunski implantat od najpročišćenijeg titana. Vodeća poliklinika u Hrvatskoj i regiji za najteže slučajeve vodi brigu o tome jer vam vrhunsku uslugu pruža najbolji stručnjak koji ugrađuje najbolji i najsigurniji implantat na svijetu.

Više o svemu možete pročitati na stranici Poliklinike Gikić.

06. svibanj 2024 19:48