Hrvatska
StoryEditor

Centar za preradu soje u Drenovcima ipak će se graditi

20. Studeni 2019.

Centar za preradu GMO free soje u općini Drenovci kao javno-privatno partnerstvo ipak bi se trebalo graditi. Najavilo je to Ministarstvo poljoprivrede odgovarajući na naš upit, a nakon što je potpisan ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije budućeg centra od strane ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislava Petrica te župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 1,4 milijuna kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava 1,2 milijuna kuna. Projekt bi trebao biti dovršen do 1. veljače 2021. nakon čega će Vukovarsko-srijemska županija kao korisnik i partner Općina Drenovci, napraviti prijavu za izgradnju i opremanje Centra za preradu GMO free soje kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za financiranje EU sredstvima.

Inače, u posljednjem broju Lidera pisali smo o mogućim kupcima zadarske Sojare u vlasništvu Fortenove (odnosno Zvijezde) u kojem smo naveli da je najveći kandidat za tu akviziciju ruska kompanija koja ima tvornicu prerade soje u Belgiji. S druge strane, iz konzultantske tvrtke Smarter smatraju da bi domaći kapital trebao preuzeti Sojaru s obzirom na perspektivnu proizvodnju GMO free soje u dužem razdoblju. Zbog toga smo pitali Ministarstvo poljoprivrede i o ideji da se država aktivira na način da okupi potencijalne ulagače te da HBOR zajedno s bankama financira taj projekat u koji bi se mogli uključiti i mirovinski fondovi, međutim, iz Ministarstva nismo dobili odgovor na to pitanje, što vjerojatno znači da u Ministarstvu ne smatraju to važnim.

Inače, koliko je perspektivno ulaganje u preradu soje potvrđuje i to što u Smarteru smatraju da osim Sojare treba uložiti u izgradnju još jedne tvornice za preradu GMO free soje, također u Slavoniji. S tim se slažu i drugi stručnjaci, ali ne u Drenovcima, nego na Dunavu kako bi se iskoristio taj plovni put, čime bi domaće kompanije (ako bi preuzele i zadarsku Sojaru) kontrolirale i riječni i morski put.

24. travanj 2024 11:04