21. listopad 2020.

Damir Zorić: Konačni cilj svakog mentora je da mentorirani na kraju puta budu bolji od njega

Damir Zorić
 
    foto Ratko Mavar

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca održana je završna konferencija HUP-ovog programa mentorstva za poslovne žene pod nazivom 'Kako prenošenje znanja i iskustva može pomoći u napretku: uloga dobrog mentora u razvoju karijere'.

HUP je mentorski program pokrenuo u veljači kao dio širih aktivnosti usmjerenih prema povećanju zastupljenosti žena na najvišim rukovodećim pozicijama i unutar platforme Baza žena.

Konferenciju je otvorio dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a koji je okupljenima prenio vlastito mentorsko iskustvo i koji je rekao da je cilj svakog mentora da iza njega dođe još bolji.

- Iza nas uvijek moraju doći bolji. To je cilj. Ako društvo krene u suprotnom smjeru dolazimo do mladih bez perspektive. Mi stariji moramo mladima dati priliku, prepoznati talente i usmjeriti ih jer je u poslu uvijek potrebna mlada energija. Konačni cilj svakog mentora je da mentorirani na kraju puta budu bolji od svog mentora – rekao je Zorić.

Carmen Majetić Pavić, voditeljica mentorskog programa kazala je da je projekt pokrenut ne da bi se borili za ravnopravnost spolova već da bi se poštovale različitosti.

image
Carmen Majetić Pavić
 
foto Ratko Mavar

- Hrvatska je od 2010. do 2017. imala 21,6 posto žena na visokim pozicijama, ali je 2018. i 2019. taj postotak doživio veliki pad, ispod 15 posto. Dok je prosjek žena na pozicijama u Europi skočio na 30, kod nas je pao ispod 15. To je disbalans koji nije dobar niti za gospodarstvo ali ni za društvo – rekla je Majetić Pavić i dodala da je jedan od ciljeva mentorskog programa bio i donijeti benefite ali i osnažiti žene, te da je glavna uloga mentora da svoje znanje i iskustvo preda nekom drugome.

U sklopu konferencije održao se i panel na kojem je sudjelovao Mihael Furjan, predsjednik Uprave Pliva Hrvatska i član Savjeta HUP-a koji je u programu djelovao kao mentor, zatim mentorica Maša Smokrović, vlasnica i ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući 'Helena Smokrović' i članica Nadzornog odbora HUP-a te dvije mentorantice Antonija Mužević iz PBZ-a i odvjetnica Ana Vrsaljko Metelko.

- Činjenica je da bi kao društvo i kao same kompanije bili uspješniji kada bismo imali ravnotežu u top menadžmentu i zbog toga sam htio dati i svoj doprinos ovom projektu – rekao je Furjan.

Maša Smokrović je dodala da se rado odazvala pozivu da bude mentorica jer svi koji kreću na poslovni put moraju znati da nisu sami.

- Osjećam obavezu da svoje znanje prenesem dalje i da pružim podršku onima kojima je potrebna – rekla je Smokrović.

Mentorantice Antonija Mužević i Ana Vrsaljko Metelko složile su se da je ovo bila odlična prilika da od iskusnih mentora dobiju akumulirana iskustva, savjete i praktična znanja koja mogu primijeniti u razvoju svog poslovnog puta, te da je ovo bila prilika i za mentore da svojim iskustvima značajno utječu na osobni i poslovni razvoj osoba s kojima su u mentorskom odnosu.

image
Panel: Maša Smokrović, Ana Vrsaljko Metelko, Mihael Furjan, Antonija Mužević i Carmen Majetić Pavić
foto Ratko Mavar

U sklopu događanja održana je i svečana dodjela potvrda mentoranticama koje su sudjelovale u HUP-ovom programu mentorstva.