Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama, odavanje počasti ubijenima u logoru Velepromet...

20. Studeni 2020.
Sabor, predstavljanje nove Vlade, Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 20. studenog:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg Sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kojim se predlaže smanjenje parafiskalnih davanja radi rasterećenja poduzetnika i stvaranja konkurentnog poslovnog okruženja. Izmjenama Zakona predlaže se smanjenje stopa za obračun i plaćanje članarine za 12 posto i omogućavanje Poreznoj upravi da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnost. Također će se urediti obračun paušalnog iznosa članarine.

VUKOVAR - U sklopu završnog obilježavanja 'Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020.' odat će se počast ubijenim Vukovarcima u koncentracijskom logoru "Velepromet", kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila od kojih je, po podacima stradalničkih udruga, više od 700 ubijeno i nestalo (9,30 sati, hangari Veleprometa, Sajmište 132). Odavanje počasti žrtvama bit će i na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice (13 sati).  Bit će položeni vijenci uz prigodni program i molitvu kod Spomen obilježja i masovne grobnice 'Ovčara'. Tim komemorativnim programom završit će obilježavanje 29. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu.

ZAGREB - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović dodijelit će Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta te Nagradu za životno djelo. Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobivaju Ivana Medić, učiteljici razredne nastave OŠ Vladimir Nazor iz Neviđana i Martina Brajdić Manojlović, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac. Nagrada za životno djelo bit će uručena umirovljenoj profesorici Sonji Borovčak, dopredsjednici Saveza društva "Naša djeca“ Hrvatske. Međunarodni dan prava djeteta obilježava se na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta (12 sati, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Trg Nevenke Topalušić 1).

ZAGREB - Na konferenciji za medije SDP-a na temu "Zašto je Republika Hrvatska jedina članica Europske unije bez Nacionalne strategije za borbu protiv raka?" govorit će saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac i zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković (10 sati, Sjedište SDP-a, Iblerov trg 9).

ZAGREB - U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 0,8 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 2,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda porasti za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

27. travanj 2024 00:07