Hrvatska
StoryEditor

Doba istodobnosti - Kakva je sličnost poskupljenja Podravkinih ulaznih troškova i pada Zuckerbergovih servisa

09. Listopad 2021.
Leptiri napadaju!

Na prošlotjednoj Liderovoj konferenciji 'Dan velikih planova' jedna od ključnih tema bilo je poskupljenje sirovina, zbog čega će i proizvođači morati dizati cijene. Inflacija se tek počela zahuktavati, a ovog smo tjedna došli i do povijesnog rekorda u cijeni litre dizela, koja je skočila iznad 11 kuna. O. K., poduzetnici znaju da su cijene sirovina s vremena na vrijeme nepredvidljive, da ovise o suncu i kiši, urodu kukuruza i sojina zrna, izlovu ribe u Peruu i tko zna kakvim sve drugim efektima leptira koji zamahom krila u amazonskoj prašumi uzrokuju tornado u Teksasu. No, specifičnost današnje situacije objasnila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Osim s nestašicom sirovina i repromaterijala, poremećajem u dobavnim lancima s Dalekog istoka te nedostatkom radne snage, svijet se danas suočava sa svim mogućim poskupljenjima istodobno – ambalaže, prijevoza i poljoprivrednih sirovina.

– Cijene svih naših sirovina porasle su u zadnjih godinu dana za 60-ak posto – ulja, soje, žita, povrća, cijena kontejnerskog prijevoza utrostručila se, cijena plina također... S takvim pritiskom na troškove morat ćemo upravljati i to će biti jedan od najvećih izazova u idućoj godini – rekla je Dalić.

Te usklađenosti negativnih događaja prisjetio sam se ovog ponedjeljka, kad su poslušnost Zuckerbergu odjednom otkazali svi njegovi servisi – i Facebook, i Instagram, i WhatsApp, i Messenger. Obično bi se takve havarije događale postupno, server po server, servis po servis, dio po dio zemljine kugle. A sad je sve stalo odjednom, u isto vrijeme.

Ako je 'sirovinska istodobnost' koju spominje Martina Dalić slučaj, a pad Zuckerbergovih servisa koincidencija, čekamo treću nepogodu koja bi tu istodobnost digla na razinu tendencije. Strah me da bi to mogla biti neka nova pandemija, koja bi se mogla proširiti svijetom neslućenom brzinom, ili neuspjelo isprobavanje novog oružja sposobnog da izbriše cijeli svijet u jednom trenutku.

No, i bez takvih katastrofičnih predviđanja moramo osvijestiti da danas svatko mora igrati znatno više istodobnih utakmica, i u životu, a posebno u biznisu. Sutra se igra sve brža simultanka s manje vremena za razmišljanje i sve više šahovskih ploča na kojima poteze treba vući istodobno. Za poslovno preživljavanje trebat će pametno odrediti cijenu proizvoda (ali i rada na nekom građevinskom projektu) – ni prenisku, da ne donese gubitak, ali ni previsoku, da ne ostane bez kupca.

A pritom treba pomno pratiti mahanje krilom onih prokletnika 'leptira' koji sad kao da svi u isto vrijeme mašu krilima i tako zaustavljaju proizvodnju i isporuku kineskih mikročipova i uništavaju proizvodnju kukuruza u Americi i krumpira u cijeloj Europi... Dobro došli u doba istodobnosti; i superkompleksnosti!

26. travanj 2024 04:44