Hrvatska
StoryEditor

Dobavljači HoReCa kanala pune skladišta kao da će turizam eksplodirati

08. Travanj 2021.
HoReCa dobavljačifoto Shutterstock

Dionici HoReCa kanala koji se bave opskrbom restorana, kafića i hotela, trenutno su pred velikim izazovima – valja donijeti odluku o tome je li pametno napuniti skladišta robom koju turizam možda neće potrošiti, osigurati nove alternativne kanale prodaje ako sezona podbaci, istovremeno ne iznevjeriti povjerenje partnera u opskrbi i za njih, po mogućnosti, razviti nove inovativne proizvode specijalizirane za HoReCa tržište. I sve to bez ikakve garancije da će se bilo koja donesena odluka isplatiti.

Iako iz sadašnje epidemiološke perspektive situacija ne izgleda bajno, prema signalima s tržišta, skladišta dobavljača i proizvođača se pune i većina se priprema kao da će ove godine u odnosu na lani profitirati. Te odluke ne temelje se samo na pukom optimizmu već iz prošlogodišnje naučene lekcije, kada je u ovo vrijeme sve bilo na čekanju, a onda početkom srpnja 'eksplodiralo'. Dva do tri tjedna vladala je nestašica robe, dok se sustav opskrbe nije pokrenuo i stabilizirao, a turizmu je nedostajalo svih kategorija proizvoda. Stoga nitko ne želi ponoviti lanjski scenarij.

Uz epidemiološku situaciju, ono što će ove godine biti veliki izazov za HoReCa kanal jest i nedavna prodaja Leda koji je u HoReCi bio vrlo značajan partner, ne samo kao proizvođač već i kao distributer, kako svojih, tako i tuđih proizvoda. I to jedan od najboljih na tržištu unatoč problemima s kojima se susretao kao dio nekadašnjeg sustava Agrokor. Ono što je u ovom trenutku upitno je kako će se prema ovom kanalu prodaje postaviti novi vlasnici Leda, Nomadic Foods, tj. hoće li se nadovezati na dobru dosadašnju praksu ili uvesti neki novi 'modus operandi'.

Lani je i Velpro pripojen Konzumu s idejom da, nakon pada kojeg je imao raspadom Agrokora, vrati svoju slavu no zbog epidemioloških okolnosti nije praktički imao prilike pokazati svoju snagu i stabilnost, što bi ove godine mogao nadoknaditi. Uostalom, iza sebe ima i trgovački lanac i zalihe koje može puno lakše preusmjeriti. Rizik zatvaranja puno je izraženiji kod specijaliziranih distributera samo za HoReCu. Oni su lani čak i dobro prošli jer su 'uletjeli' kao dobra alternativa dok se veći i tromiji sustavi nisu aktivirali. Dobro su pratili potražnju velikih hotelskih sustava mjesec dana, dok i oni nisu ostali bez robe i počeli dizati cijene. No tada je taman sezona i završila. Ove godine trebaju biti hrabri u osiguravanju zaliha, znajući da njihovi kupci nikome ne mogu garantirati da će biti otvoreni.

Još jedan novi trend u ponudi na tržištu, vezan za Fortenovu je i sve veća prisutnost PPD-a, odnosno Enne Agro kao sve značajnijeg dobavljača Konzumovih polica. Međutim, sustavi opskrbe polica u trgovinama i HoReCe ne funkcioniraju na istom principu. Dok na policama dobavljač (pogotovo ako je istovremeno i dioničar), može nametnuti što god želi, neovisni partneri, šefovi nabava imaju svoje standarde i pravo na odabir te dovoljno specijaliziranih dobavljača na tržištu koji mogu 'uletjeti' ako ponuda ili uvjeti ne budu zadovoljavajući.

Dobavljači nisu proteklih godinu dana sjedili prekriženih ruku i čekali kako će se razvijati epidemiološka situacija. Štoviše, korona i trendovi koji su iz nje proizašli primorali su ih na inovacije u proizvodnji.

Što od turističke sezone očekuju dobavljači i kako su se za nju pripremili pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

27. travanj 2024 21:24