Hrvatska
StoryEditor

Dubinsko nerazumijevanje ekonomije: Poduzetnici nezadovoljni Vladinim mjerama pomoći

01. Prosinac 2020.
Poduzetnici se ne slažu s Vladinim prijedlozima i žele da se u mjere uključe sve pogođene djelatnosti. To se pokazalo u rezultetima ankete koju je Udruga Glas poduzetnika provela među svojim članovima na uzorku od preko 1500 ljudi

Udruga Glas poduzetnika istaknula je svoje nezadovoljstvo sastankom, održanim u ponedjeljak, s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, ali i s ponuđenim prijedlozima.

- Naveli smo kako smatramo da je nužno osigurati sredstva, obeštećenje, svim poduzetnicima i obrtnicima. Od samog sastanka imali smo puno veća očekivanja, nadali smo se da će stručnjaci i odgovorne osobe u Vladi prepoznati težinu situacije te da će ponuditi kvalitetna rješenja - kažu u priopćenju iz Udruge Glas poduzetnika.

Međutim, kako ističu iz UGP-a, Vlada je ponudila 'kozmetičke' mjere koje su kratkoročne i koje ne pomažu svim pogođenim djelatnostima. Na ovaj način, propast će mnoštvo poduzetnika i obrtnika iz mnogih djelatnosti. Putničke agencije, povremeni prijevoz putnika kao i cijela event industrija već su mjesecima 'zatvoreni', iako nikad formalno, te je njima također potrebna konkretna pomoć.

- Kao što smo vidjeli jučer, Vlada je pokazala potpuno nerazumijevanje stvarnog stanja. Bojimo se da će takvi potezi rezultirati mnoštvom nezaposlenih i zatvaranjem mnogobrojnih tvrtki. Ponovno ističemo da su mali i srednji poduzetnici okosnica hrvatskog gospodarstva, bez kojih će se Hrvatska jako teško izvući iz krize - stoji u priopćenju. 

S nnjima se slaže i većina anketiranih poduzetnika koji ove mjere ne vide kao dostatne za spas gospodarstva. Prema podacima iz anketa, 67,5 posto poduzetnika smatra da su mjere nedostatne i da je Vlada pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije.  Stav UGP-a je da Vlada treba uključiti stručnjake i poduzetnike u kreiranje mjera, jer smatraju da nisu prepoznali ključne probleme.

Osim toga, 19,3 posto smatra da je nužno proširiti mjere i pomoći onima koji imaju veliki pad prihoda. Također, 12,9 posto ispitanika ocijenilo je ove mjere kao PR potez Vlade. S druge strane, samo 0,3 posto ispitanika smatra da su mjere dobre i da će spasiti poduzetnike.

- Ponavljamo, radi se o kratkoročnim mjerama koje nisu adekvatne za trenutnu situaciju. Ovi podaci pokazuju nepovjerenje u poteze koje donosi Vlada i pokazuje da poduzetnici nisu uvjereni u to da nadležni razumiju ozbiljnost situacije - kažu u Udruzi.

- Mislim da se svi slažemo da su Vladine mjere apsolutno nedovoljne. To pokazuje i anketa koju smo proveli među našim poduzetnicima. Primjerice, Vlada je sada pomogla jednoj grani, ugostiteljima, ali što je s njihovim dobavljačima koji nisu zatvoreni? Što je s event industrijom? Što je s putničkim agencijama i povremenim prijevozom? Nitko od njih nije zatvoren, ali i dalje trpe gubitke od preko 90% zbog situacije puzajućeg lockdowna kojeg imamo zadnjih par mjeseci. Slično kao i početkom trećeg mjeseca, Vlada se krivo postavlja. Pokazuju nerazumijevanje za trenutno stanje. UGP je tada ponudio konkretna rješenja koja je Vlada većim dijelom prihvatila i sada ponovo pozivamo Vladu da posluša što joj govore mali i srednji poduzetnici koji su ipak nositelji ekonomije - rekao je ekonomist Vuk Vuković, član Upravnog odbora UGP-a i koordinator Ekonomskog savjeta UGP-a.

- Ponavljamo, obeštećenje moraju dobiti svi oni s velikim padom prometa, a ne samo formalno zatvoreni. To je nužnost koja jedino može spriječiti kolaps tisuća tvrtki - zaključuje se u priopćenju.

28. travanj 2024 06:11