Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Ivana Gažić: I privlačenje digitalnih nomada prilika je za Hrvatsku

22. Listopad 2020.
Ivana Gažić

Ocjenom o stabilnom financijskom sustavu kao snazi Hrvatske predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić pridružila se Liderovim analitičarima iz bankarskog sektora - iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak i iz Hrvatske udruge banaka - čije smo priloge u sklopu projekta Hrvatski SWOT objavili u prošla dva dana.

image
foto

Iz današnje SWOT analize hrvatske ekonomije zanimljivo je izdvojiti 'politički' dio. Političku stabilnost Gažić je svrstala u hrvatsku snagu. Međutim, autorica i sama na neki način relativizira tu ocjenu, prema kojoj bi današnja snaga već sutra mogla derivirati u slabost.

Naime, među prijetnje je svrstala pogoršanje odnosa sa susjednim državama koje su važne ili mogu postati važni partneri i područje širenja hrvatskih kompanija. A još je indikativnije što je kao prijetnju navela jačanje ekstremnih političkih opcija i daljnja polarizacija stajališta stanovništva. Pritom valja naglasiti da smo ovu SWOT analizu dobili prije najnovijih javnih prijepora zbog rafala na Markovu trgu, koji ovih dana eskaliraju žestokim verbalnim obračunom između Markova trga i Pantovčaka.

I još samo napomena o prilici koju Ivana Gažić vidi u privlačenju kadra koji nedostaje strukturiranim mjerama (porezi, digitalni nomadi i sl.). Dakle i digitalni nomadi mogu biti prilika za hrvatsku ekonomiju.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera uz prilog Ivane Gažić možete pročitati i SWOT analize Tamare Perko, Zdenka Adrovića, Mladena Vedriša, Dragana Munjize i Zvjezdane Blažić

26. travanj 2024 23:43