01. travanj 2021.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo posjetilo Egipat

Gordan Grlić Radman   

U sklopu službenog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Arapskoj Republici Egipat kao njegovo izaslanstvo Egipat je posjetilo i gospodarsko izaslanstvo predvođeno Hrvatskom gospodarskom komorom. Na gospodarskom forumu u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji sudjelovalo je više od 120 gospodarstvenika zainteresiranih za jačanje suradnje, priopćeno je iz HGK.

Ministar Radman istaknuo je dobre bilateralne odnose kao kvalitetan temelj za dodatno proširenje gospodarske suradnje budući da postoji interes hrvatskih tvrtki iz mnogih sektora, poput energetike, obrane, industrijske automatizacije i IT-a.

Što se tiče potencijalnih egipatskih ulaganja u Hrvatsku, tijekom proteklih je godina najveći interes postojao za sektore turizma i drvne industrije. Naime, prema analizi izvoznih mogućnosti drvne industrije koju je izradila HGK, uz europske države, među deset vodećih izvoznih tržišta nalazi se i Egipat, s udjelom od sedam posto ukupnoga izvoza drvne industrije. Na egipatsko je tržište i proteklih godina izvezena velika količina parketa domaćih proizvođača.

- Egipat već ima jaku gospodarsku suradnju sa zemljama zapadne Europe te imamo mnoge zajedničke trgovačke partnere. Cilj nam je da daljnjim jačanjem suradnje i razmjenom informacija potaknemo i izlazak malih i srednjih tvrtki na treća tržišta - rekao je savjetnik predsjednika HGK i predvodnik gospodarskoga izaslanstva Komore Marko Jurčić.

Jedna od tvrtki koja je sudjelovala u delegaciji je i INA, koja je prisutna na ovom tržištu već 30 godina. Prije nešto manje od mjesec dana potvrdili su širenje svog portfelja u Egiptu kupnjom istražne koncesije East Damanhur (Blok 10) uz 20 posto udjela na kopnenom dijelu delte Nila, u plinski bogatom području s već postojećom proizvodnom infrastrukturom.

Bilo je riječi i o Hrvatskoj i Egiptu kao turističkim destinacijama budući je i Egiptu to važan segment BDP-a. Uz poznata arheološka nalazišta, Egipat je i jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu, a ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi. Tijekom posjeta gospodarsko izaslanstvo posjetilo je i Upravu Sueskog kanala te obližnju industrijsku zonu, a i održani su sastanci s različitim egipatskim institucijama.