Hrvatska
StoryEditor

Kako se nove tehnologije implementiraju u svijet financija?

13. Travanj 2021.
Fintech počela
Da je ‘digitalna zlatna groznica‘ uistinu pogodila svijet, dokazuje vijest da je prošli tjedan veliku pozornost privukao Forbes koji je 6. travnja objavio svoj godišnji popis milijardera na kojem se našlo i devet novih kripto-milijardera.

Piše: FIMA Plus

Godina čini znatnu razliku, na što nam ukazuje i podatak da kada je gospodarstvo počelo polako osjećati posljedice korone u ožujku 2020. godine mnogo se investitora uspaničilo, a cijena bitcoina pala je za 50 posto u jednom danu. Slijedile su ga i druge kriptovalute dok se javnost tek počela pripremati za nepoznato.

Dvanaest mjeseci kasnije, budućnost digitalne imovine nikada nije izgledala sjajnije. Bitcoin je premašio sve svoje vrhunce u 2021. godini, a u ožujku je prošao i vrijednost od 60.000 američkih dolara. I drugi altcoinovi zabilježili su slične dobitke, potisnuvši ukupnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta na preko 1,5 bilijuna dolara.

Kripto boom

U akciju su se uključile i velike institucije kao što su Square i Tesla, a najstarija nacionalna banka BNY Mellon radi na kripto-uslugama. Prije par dana, kripto-burza Binance najavila je pokretanje 'trgovine digitalnim tokenima' koji su podržani dioničkim kapitalom, a prvi dionički token koji će biti ponuđen je Tesla, najveći proizvođač električnih automobila po tržišnoj kapitalizaciji. Uključile su se čak i Federalne rezerve, istražujući mogućnost digitalnog dolara.

Kako tržište kriptovaluta raste, tako raste i klub imućnih u toj industriji: 12 kripto milijardera našlo se na popisu Forbesa za 2021. godinu, dok ih je prošle godine bilo samo četvero.

Sve nas ovo navodi na zaključak kako se digitalne inovacije i novi poslovni modeli uvode brže nego ikad prije, a menadžeri financijskih institucija na svim razinama stalno procjenjuju nove opcije s kojima bi na tako dinamičnom tržištu i dalje ostali relevantni i uspješni, što je presudno, kako za njih tako i za njihove institucije.

Taj uzbudljivi FinTech svijet novih i modernih financijskih rješenja, krojenih po mjeri klijenata, stvara sjajne prilike uz samo jedan uvjet - moramo ih prepoznati i biti spremni angažirati se.

Kriptomanija zahvaća i poduzeća u Hrvatskoj

Sve je više i poduzeća koja omogućuju plaćanje kriptovalutama. Iako područjem kriptovaluta još nisu svi ovladali, rješenja poput FIMA Paya i PayCeka i ne zahtijevaju takva znanja. Uvođenje tog platnog sustava je jednostavno, a računi se i dalje izdaju u kunama.

Interes za uvođenje kriptovaluta kao načina plaćanja sve je veći, a tomu su svakako pridonijeli situacija s pandemijom COVID-19, svijest o digitalizaciji i beskontaktnim plaćanjima, nedavni bull run te porast cijene bitcoina na novu rekordnu vrijednost koja je premašila 60 tisuća dolara.

Kriptovalute, koje u praksi funkcioniraju kao elektronička gotovina, pružaju neke prednosti nad tradicionalnom gotovinom i karticama.

Platna revolucija definitivno je u punome jeku, stoga oni koji još nisu svakako bi trebali razmisliti o diverzifikaciji svoga platnog menija.

I vi možete otkriti kako se nove tehnologije implementiraju u svijet financija. Prijavite se na seminar koji pruža novi, čak i neočekivan uvid u industriju koja se suočava s nevjerojatno brzim napretkom tehnologije i svakodnevnom transformacijom svojih osnovnih počela. Razumijevanje osnova novih pravila financijskog poslovanja te utjecaja tehnologije na sve aspekte financijskih transakcija, usluga i proizvoda. Fintech MBA seminar će se održati 19. i 20. travnja 2021., a vodit će ga Milan Horvat, direktor poduzeća FIMA Plus. Saznajte sve o novim digitalnim financijama, kriptovalutama i budućnosti financijskog poslovanja. Sve informacije možete pratiti i na stranici Algebra MBA.

26. travanj 2024 05:57