Hrvatska
StoryEditor

Obrtni kapital - Osigurajte novac za barem jedan kvartal dulje nego što je uobičajeno

06. Listopad 2021.

Nema niti će uskoro biti dobrih vijesti za direktore nabave. Globalni su lanci uzdrmani, nema slobodnih brodova (svi voze za Kinu), a cijene kontejnera i prijevoza, procjenjuje se, ni u 2023. neće se vratiti u korito. To je svakoj tvrtki golem izazov, jer treba precizno planirati zalihe – da ih bude dovoljno kako ne bi patila prodaja i da ih ne bude previše kako ne bi opterećivale bilancu. Zalihe su u pravilu trošak, posebno sada kada ih u skladištima treba biti znatno više nego u staronormalnome.

– Brod s mojom ambalažom doslovno je prošao kroz ušicu igle, valjda tri minute prije teretnog broda koji se proljetos zaglavio u Sueskom kanalu. Imala sam sreće, pa na zalihama imam ambalaže dovoljno da pokrije dvije godine poslovanja – priča nam Anita Mikulandra Švajger, vlasnica kozmetičkog brenda Aprive.

Iako nabavni lanci tada još nisu bili u ovakvome kaosu kao sada mudro je procijenila da će sve otići k vragu i da skladište treba napuniti zalihama. Sa sirovinama nema problema, jer ih dobavlja iz EU. Kako je financirala zalihe? Dijelom, kaže, iz rasta poslovanja, dijelom iz kredita. Ali, ne bankarskog – pozajmila je kapital od druge firme.

No, sreća malo kada može pokriti sve tvrtke i sve industrije, a potreba za stvaranjem (i financiranjem) zaliha sa svakom vijesti o još jednom kašnjenju/urušenom lancu/poskupljenjem kontejnera svakodnevno raste. Jer, tvrtke poput Kanaana imaju drugih problema, primjerice s nabavom strojeva i dijelova za remont, ali i nekih posebnih repromaterijala poput aroma bez kojih nije moguće zgotoviti proizvod.

– Pumpu kao rezervni dio za jedan naš stroj iz SAD-a uobičajeno čekamo četiri mjeseca, sada smo ga čekali čak sedam, a ne mogu stvarati zalihe pumpi, dijelova niti cijelih strojeva. Tokovi su se ozbiljno poremetili i to postaje problem koji itekako utječe na poslovanje. Naime, mi s trgovačkim lancima sklapamo godišnje ugovore koje uglavnom nije moguće mijenjati. Pa, iako se globalna ekonomija potpuno poremetila oni ne uvažavaju činjenicu da zbog toga, a ne zbog nas, nije uvijek moguće ispoštivati rokove i količine. Ako ne isporučimo na vrijeme plaćamo ugovorom propisane penale, kod nekih kupaca to je tisuću kuna po paleti – jada se Zvonko Popović, vlasnik i direktor Kanaana.

Danijel Banek, izvršni direktor Centralne nabave u Atlantic Grupi, priznaje kako je u okolnostima u kojima dobavljači imaju poteškoća isporučiti i svoje redovite narudžbe, a rokovi isporuke višestruko su povećani, velik izazov osigurati dovoljne zalihe i za tekuću proizvodnju.

– U ovome trenutku jednostavno ne možemo stvarati veće zalihe od onih koje nam trebaju za zadovoljavanje tekućih potreba. Ondje gdje je to ipak moguće, pokušavamo pokriti zalihama barem jedno tromjesečje dulje nego u uobičajenim okolnostima. Atlantic Grupa dovoljno je likvidna da sve svoje potrebe za proizvodnim materijalima i ostalim proizvodima i uslugama potrebnima za kontinuitet svojih proizvodnih procesa osigurava iz vlastitih sredstava i tako će, sigurno, ostati i razdoblju koje dolazi – kratko precizira Banek.

Kako, dakle, tvrtke hendlaju zalihe i njihovo financiranje te kako su banke, u vremenima nulte stope rasta kredita poduzećima, raspoložene za financiranje obrtnih sredstava, pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

26. travanj 2024 10:28