Hrvatska
StoryEditor

Potpredsjednik EK Dombrovskis: Iznenađen sam kontroverzama oko tečaja konverzije u Hrvatskoj

14. Srpanj 2020.
Valdis Dombrovskis

- Tečaj koji je određen za ulazak Hrvatske u eurozonu u skladu je s dosadašnjim kretanjem tečaja i iznenađen sam da postoje kontroverze oko njega u Hrvatskoj - komentirao je izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis tijekom video konferencije organizirane za hrvatske i bugarske novinare povodom ulaska dviju zemalja u europski tečajni mehanizam ERM II prošli tjedan.

Kako je pojasnio na upit Lidera, formalnu odluku donosi Hrvatska središnja banka uz pomoć Europske središnje banke, a Komisija s time nema veze i u tom smislu nije mogao komentirati nezadovoljstvo nekih izvoznika onime što smatraju visokim tečajem.

Dombrovskis je uputio čestitke objema državama i nazvao ulazak u ERM II važnim korakom prema ulasku u eurozonu. Naglasio je i da time nadzor nad većim bankama u tim državama u listopadu prelazi na Europsku središnju banku te dodao kako su obje zemlje napravile puno i podastrle uvjerljive programe za uvođenje eura. Tijekom najmanje dvije godine koje će morati provesti u svojevrsnoj čekaonici za uvođenje eura, Bugarska i Hrvatska morat će provesti niz reformi koje se tiču pranja novca, regulacije poduzeća u državnom vlasništvu, pravnih okvira za nesolventna poduzeća i drugih stvari.

Nadalje, istaknuo je da sam ulazak u ERM II znači niže kamate, bolju integriranost u jedinstveno tržište, veće povjerenje investitora i niže troškova konverzije jer daje jasan signal o odlučnosti usvajanja eura. Govoreći o datumu koji se često spominjao u Hrvatskoj, Dombrovskis je 2023. nazvao izvedivim rokom za uvođenje eura, ali i napomenuo da je proces odlučivanja kompleksan i da se euro tradicionalno uvodi s prvim danom godine, što bi značilo uvođenje eura 1. siječnja 2024.

Dodao je i da se takozvani kriteriji iz Maastrichta, koji se odnose na inflaciju, deficit i dug, moraju ispuniti što je u ovom trenutku nemoguće zbog koronakrize i suspenzije pravila o dugu i deficitu.

- Važno je vidjeti koliko brzo će članice moći vratiti svoje financije u zadane gabarite i stoga je prerano govoriti o datumu usvajanja eura - poručio je.

27. travanj 2024 00:09