Hrvatska
StoryEditor

Revuto prikupio 10 milijuna dolara na prvoj token prodaji na Cardanu

25. Svibanj 2021.
Vedran Vukman i Josipa Majić - Revuto

Revuto (REVU), domaća aplikacija za upravljanje pretplatama prvi je projekt na svijetu koji se financirao putem Initial coin offeringa tj. ICO-a na platformi Cardano i to veoma uspješno. U prvoj ‘early bird‘ fazi prodaje tokena koja je počela 18. svibnja svi dostupni tokeni su prodani za manje od 30 minuta. Druga ‘early bird‘ faza odvila se 20. svibnja i trajala je svega 18 minuta nakon čega su prodani svi tokeni namijenjeni za tu fazu dok se zadnja faza ‘community sale‘ održala 22. svibnja i trajala je 42 minute, nakon čega je financiranje zatvoreno.

- Razlika između ove tri faze je samo u veličini investiranja. Prve dvije early bird faze su bile povoljnije za ulagače, dok se u community fazi moglo ući s manjim iznosima. Zbog toga je community brojčano najveći, jer su najmanji iznosi – objašnjava suosnivačica Josipa Majić.

U rekordnom vremenu prodani su svi pojedini REVU tokeni rezervirani za Token Sale, što je iznenadilo i samu Majić koja kaže da su sva očekivanja od inicijalne ponude tokena nadmašena te da se sve brojalo u minutama što ih je sve koji rade na projektu ugodno iznenadilo.

Inače, financiranje putem ICO-a znači da se umjesto fiat valutama poput dolara ili eura investira s tokenima. Za svoj ICO Revuto je ponudio REVU tokene u iznosu od 10 milijuna dolara, no to nisu svi dostupni REVU tokeni. Naime, samo 32 posto tokena, odnosno njih 89,640.000 prodano je putem javne ponude investiranja, dok će 15 posto tokena zadržati sam tim i savjetnici.

U planu je da se kroz naredne četiri godine u opticaj pusti ukupno 280,125.000 tokena REVU i taj je broja konačan, što znači da se nakon te brojke novi REVU tokeni neće stvarati.

Specifičnost ovog financiranja je ta da se po prvi put za kupnju nekog tokena mogla koristiti samo ADA, tj. Cardano kriptovaluta

Majić kaže kako sada slijede daljnji koraci, a prvi je da krajem lipnja izlazi aplikacija s inicijalnim funkcionalnostima.

- Prije svega putem aplikacije će se moći vidjeti stanje tokena i pretplata. Zatim dolazi funkcionalnost virtualnih debitnih kartica, što znači da će se sredstva moći prebaciti s postojećih na virtualne debitne kartice, a u rujnu kreće listanje tokena na prvim kripto burzama – kaže Majić.

Nakon što bude izlistan, REVU token će biti kao klasični altcoin, što znači da će se moći kupiti, prodati, moći će se s njim trgovati baš kao i sa svim ostalim kriptovalutama.

Kolika će mu cijena biti ovisi naravno o samoj ponudi i potražnji kao i o svim funkcionalnostima koje će Revuto nuditi.

Podsjetimo, najvažnija funkcionalnost Revuto aplikacije je upravljanje pretplatama, a osim odobravanja ili prekidanja pretplate iste će biti moguće i odgoditi na neko određeno vrijeme ako recimo, nekoliko mjeseci ne želite gledati neki od streaming servisa. Kako je Majić napomenula, trenutno dostupni servisi djeluju kao preglednici troškova dok će Revuto nuditi korisnicima aktivnu kontrolu nad plaćanjem pretplata. Takvu kontrolu moći ćete u početku imati putem aplikacije i virtualne debitne Revuto kartice kojom će se plaćati sve pretplate koje koristite

U konačnici, ovo su benefiti koje će imati REVU korisnici.

REVU tokenom će se unutar aplikacije moći pretplatiti na proizvode ili usluge kao da se plaća bilo kojom fiat valutom. Moći će se uložiti REVU tokeni unutar aplikacije što će otvarati nove funkcionalnosti i nagrade, kao i mogućnost mikro zajmova. Kada je riječ o mikro zajmovima Majić objašnjava kako će vlasnici REVU tokena koji žele pružiti Revuto zajednici likvidnost moći svoje REVU tokene staviti u bazen za likvidnost i pritom na njih ostvarivati mjesečnu kamatu. S druge strane, oni koji će odlučiti kratkoročno posuditi REVU tokene za plaćanje moći će ih posuditi iz tog bazena, ali uz naknadu.

22. travanj 2024 07:16