17. rujan 2020.

NESLUŽBENO: Rimac automobili preuzimaju Bugatti od Volkswagena

Mate Rimac   

Kontaktirali smo Rimac Automobile i rečeno nam je da ‘ne komentiraju nagađanja.‘ Na pitanje mogu li demantirati nagađanja, rekli su da ‘ne komentiraju nagađanja‘.

Na portalu Car Magazine pojavila se neslužbena informacija da bi Rimac Automobili mogli od Volkswagena preuzeti proizvođača luksuznih sportskih automobila Bugatti. Volkswagen grupa navodno bi se željela riješiti proizvođača luksuznih sportskih automobila Bugatti iz svojeg asortimana, a kao mogući kupac, s kojim su pregovori navodno već došli vrlo daleko, spominje se domaća kompanija – Rimac Automobili.

Ovu ekskluzivnu informaciju prenio je portal Car Magazine. Oni pišu da bi se Bugatti pod Rimčeve skute mogao prenijeti putem Porschea, koji je istodobno i dio VW grupe i suvlasnik Rimac Automobila, prenose hrvatski mediji. 

Kontaktirali smo Rimac Automobile, i rečeno nam je: 'Ne komentiramo nagađanja.'. Na pitanje mogu li demantirati ta nagađanja, rekli su da 'ne komentiraju nagađanja'. Dakle, svima jasno.

Izvori britanskog portala kažu da je uprava Volkswagena potvrdila ovu transakciju prošloga tjedna, ali da se čeka još potvrda nadzornog odbora VW grupe. U istom potezu Porsche bi preuzeo veći udio u Rimac Automobilima od onoga koji posjeduje sada, a to je 15,5 posto. Podsjećamo, 2018. godine Porsche je preuzeo inicijalnih 10 posto Rimčeve kompanije, da bi prošle godine povećali vlasnički udio za dodatnih 5,5 posto.

Prodaja Bugattija, odnosno njegovo prebacivanje u manju podružnicu i zadržavanje manjinskog udjela, potez je u skladu s novom strategijom Volkswagena kojom se ova grupacija želi usredotočiti na glavne marke i tehnologije te smanjiti ulaganja u 'hobističke' brandove koje imaju u portfoliju.

Bugatti Automobiles je trenutačno u podijeljenom vlasništvu, jer obitelj osnivača Bugattija Ferdinanda Piecha i dalje drži 50 posto kontrolnog udjela. No, njihova bliskost Porscheu mogla bi presuditi da se i oni slože prodati kompaniju, odnosno preseliti je pod kapu – hrvatske tvrtke.