Hrvatska
StoryEditor

Sava osiguranje preuzimanjem ERGO društava povećala tržišni udio u Hrvatskoj

04. Prosinac 2019.
David Kastelic i Žarko Fatovićfoto Ratko Mavar

Sava osiguranje je 1. prosinca u potpunosti preuzela portfelj društava ERGO osiguranje i ERGO životno osiguranje koji su poslovali u Hrvatskoj. Ovom akvizicijom i već započetim procesom integracije dvaju ERGO društava, Sava osiguranje d.d. - Podružnica Hrvatska postala je gotovo dvostuko veći osiguravatelj čime je osnažilo tržišnu poziciju u Hrvatskoj.

Preuzimanjem porfelja ERGO društava, hrvatska podružnica Sava osiguranja širi svoj premijski volumen, kao i broj zaposlenika po broju prodajnih mjesta. Prije preuzimanja Sava je na hrvatskom tržištu, na kojem je prisutna tri godine, imala 30 podružnica, a nakon integracije ERGA taj se broj popeo na 52. Premija Save prije preuzimanja na Hrvatskom tržištu iznosila je 106,5 milijuna kuna, a ERGA 52,6 milijuna.

Iako predsjednik uprave matičnog društva Sava osiguranja, David Kastelic, nije htio otkriti koja je bila vrijednost akvizicije, rekao je da je ineters za kupnju ERGA bio velik te da je njihova ponuda bila najbolja. Tržišni udio Save do preuzimanja iznosio je 1,33 posto, ERGO osiguranja 0,7 posto, a spajanjem se taj postotak povećao iznad dva posto. Sava osiguranje planira daljnji rast u Hrvatskoj, u planu je povećanje broja poslovnica u Dalmaciji, te snažniji iskorak prema poslovnom sektoru.

- Hrvatsko tržište je izuzetno konkurentno i cijene osiguravateljskih usluga su dosta niske. Ono što namjeravamo učiniti je naći najpovoljnije segmente u kojima ćemo rasti, a jedan od njih su upravo usluge poslovnim subjektima, jer ima puno proizvoda kojih u Hrvatskoj nema ili nema dovoljno. U Sloveniji dosta radimo s bankama, nudimo usluge povezane s osiguranjem kredita, cyber rizicima i sl. i mislimo da u segmentu poslovnih subjekata imamo dosta potencijala - izjavio je za Lider prvi čovjek Sava osiguranja David Kastelic.

Kako je na konferenciji za novinare naglasio Žarko Fatović, budući direktor Sava osiguranja d.d. - Podružnica Hrvatska, za klijente ERGO osiguranja i ERGO životnog osiguranja prijenosom portfelja ništa se neće mijenjati, te da oni zadržavaju sva prava i osiguravateljnu zašatitu koju su ugovorili po svojim policama osiguranja.

Inače, Sava osiguranje je nastalo udruživnjem četiri europska osiguravatelja, a pripadnost Sava osiguravateljnoj Grupi, Sava osiguranje čini dijelom jedne od najvećih financijskih grupacija u jugoistočnoj Europi, čulo se na konferenciji za novinare u srijedu. Sava osiguranje - Podružnica Hrvatska trenutačno zapošljava 357 zaposlenika i ima više od 218 tisuća klijenata.

25. travanj 2024 03:21