Hrvatska
StoryEditor

Sudski vještaci i procjenitelji traže svoj zakon i svoj novac

04. Listopad 2019.
VI. KONGRES SUDSKIH VJEŠTAKA I PROCJENITELJA, Melita Bestvinafoto Ratko Mavar

Sudski vještaci i procjenitelji nisu adekvatno plaćeni za svoj rad za razliku od odvjetnika čija je satnica sedam puta veća. Rekla je to predsjednica Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja na otvaranju njihovog šestog kongresa u zagrebačkom hotelu Panorama. Osim toga, podsjetila je da još uvijek nije donesen Zakon o sudskim vještacima i procjeniteljima koji je stavljen ad acta nakon smjene bivšeg ministra pravosuđa Ante Šprlje.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj rekao je da su njihova 'vrata otvorena' i najavio izmjene Zakona o sudovima do polovine slijedeće godine pozvavši vještake i procjenitelje da se odmah uključe s prijedlozima, ne čekajući javnu raspravu. Govorio je i o projektu e-komunikacija kojim će se sva sudska pismena ubuduće uručivati elektroničkim putem, što će bitno olakšati rad i sudskim vještacima koji će u realnom vremenu dolaziti do informacija što trebaju analizirati.

Bestvina je ukazala i na Smjernice Europske komisije kojima bi se trebao poboljšati rad pravosuđa i napomenula da u Smjernicama stoji da najniža cijena ne smije biti mjerilo za izbor vještaka. Naime, vještaci rade vrlo odgovoran posao utvrđivanja činjenica i mora se uzeti u obzir i stručnost te druga relevantna mjerila, ujedno se pitajući zašto se Smjernice ne primjenjuju u Hrvatskoj. Navela je i problem neplaćanja usluga vještacima i procjeniteljima od strane sudova, no član Vrhovnog suda Damir Kontrec krivnju za to prebacio je na Ministarstvo pravosuđa koje je zaduženo za osiguranje tih sredstava.

Na kongresu, na kojem je preko 500 prijavljenih sudionika, u prvom dijelu dana bilo je još zanimljivih predavanja vezano uz rad vještaka i procjenitelja i njihov odnos sa sudovima, a trajat će dva dana na kojima će osim sudskih vještaka govoriti i predstavnici Ministarstva pravosuđa, DORH-a, odvjetnici, suci te gosti iz Slovenije, Srbije, Kine, Bugarske i Sjeverne Makedonije.

17. travanj 2024 15:48