Hrvatska
StoryEditor

U stečaju investitor u Ban centar

27. Listopad 2019.
Robert Kučinić

Ovih je dana otvoren stečajni postupak nad tvrtkom Centar gradski podrum (CGP), koja je bila investitor izgradnje prestižnog kompleksa Ban centar u strogom centru Zagreba, gdje se smjestilo i Predstavništvo Europske komisije. Već i prije gradnje tamo su najbogatiji Hrvati kaparili najluksuznije stanove. Iako je mnoge recesija ohladila od takvog ulaganja, najskuplji stanovi s ugrađenim bazenima prodavani su i za više od 6000 eura po kvadratu.

No, CGP je u posljednjih pet godina iskazao više od 210 milijuna kuna minusa, a negativno je poslovao i u jeku prodaje stanova i poslovnih prostora.

Tvrtku od stečaja nije spasila ni lanjska prodaja poslovnog prostora Gradskog podruma na Trgu bana Jelačića Gradu Zagrebu za 9,4 milijuna kuna.

Vlasnici CGP-a su Konos construction Željka Stipića (42,49 posto), Institut IGH (37,50 posto), Zagrebačka banka (15,01 posto) i Reinvest Dubravka Rebrine (5 posto). U vrijeme gradnje direktor CGP-a bio je moćni čovjek IGH Petar Đukan. Trgovački sud sad je za stečajnog upravitelja postavio Berislava Maksimovića umjesto posljednjeg direktora Roberta Kučinića, koji je podnio zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i sam potražuje šest neisplaćenih plaća. Račun je u blokadi devet mjeseci, a CGP vjerovnicima ostavlja 181 milijun kuna nepodmirenih potraživanja.

25. travanj 2024 00:07