Svijet
StoryEditor

Ako SEC dopusti futures ETF-ove, SAD će dobiti prvi odobreni bitcoin ETF

15. Listopad 2021.
Bitcoin, ETF

SEC ima samo nekoliko dana da donese odluku oko dvije prijave za ETF-ove vezane uz bitcoin futurese, dok je bitcoin od početka mjeseca u konstantnom rastu, djelomično zbog glasina koje se šire da bi zahtjevi mogli biti odobreni.

Bloomberg je u četvrtak u noćnim satima izvijestio da će SEC odobriti ETF-ove, iz ProSharesa i Invesca, kojima rok za odluku ističe 18., odnosno 19. listopada. U objavi se navode anonimni izvori.

Vijesti su uzrokovale rast bitcoina više od 4 posto u manje od sat vremena, na 59.400 dolara, dok je vrhunac od 65.000 dolara udaljen nešto više od 9 posto.

Ako SEC dopusti futures ETF-ove, to će biti prvi odobreni bitcoin ETF-ovi u SAD-u, iako ETF-ovi povezani s terminskim ugovorima nisu poput spot bitcoin ETF-a za koji su se kripto investitori nadali da će ga SEC odobriti. Ipak, to se smatra prvim korakom prema mainstream usvajanju. 

ETF bi ulagačima omogućio priliku da se izlože cijeni bitcoina bez potrebe za stvarnom kupnjom bitcoina, koja je daleko bliži način ulaganja u kriptovalutu od, recimo, kupnje dionica Coinbasea ili kupnje ETF-a koji sadrži tehnološke tvrtke koje posjeduju bitcoin. 

Bitcoin bikovi naravno da su pozitivno reagirali na vijest, uključujući Barrya Silberta iz Digital Currency Groupe, koji je tweeto, 'Game on' i Teddya Fusara iz Bitwisea (koji je podnio bitcoin ETF zahtjev prošlog mjeseca), koji se našalio i tweetao 'Jedan mali korak za čovjeka'.

Novoimenovani predsjednik SEC-a Gary Gensler počeo je javno govoriti u posljednjih mjesec dana o svojim stavovima o reguliranju kriptovaluta, i većinu onoga što je rekao ostavilo je kripto investitore duboko zabrinute, uključujući i to da želi regulirati stablecoine, za koje vjeruje da većina tokena pripada neregistriranim vrijednosnim papirima. Također izjavio je da su kriptovalute  'vrlo spekulativne' i da iza njih ne stoji ništa osim onoga što će netko drugi platiti za njih.

Kako je izvršni direktor Galaxy Digitala Mike Novogratz (koji se prošlog  mjeseca udružio s Invescom na bitcoin ETF zahtjevu) nedavno dva puta rekao da je Gensler jasno dao do znanja da 'želi biti šerif  Cryptovilla'.

No, želja za reguliranjem prostora ne mora nužno biti jednaka njegovom ukidanju, a ako se Gensler sprema odobriti dva bitcoin futures ETF-a, mišljenje kripto industrije o njemu uskoro bi se moglo promijeniti.

26. travanj 2024 03:35