25. rujan 2020.

I dalje je vodeći financijski centar na svijetu!

new york, wall street   

New York je zadržao prvo mjesto na svjetskoj ljestvici financijskih centara, a London se učvrstio na drugom mjestu uoči potpunog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazuje istraživanje objavljeno u petak. Indeks globalnih financijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom a uključuje anketu 8.549 stručnjaka u financijskom sektoru i njihovih više od 54.500 ocjena.

Financijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalificiranih radnika, kvalitetu života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

"GFCI 28 pokazuje povećano povjerenje u vodeće financijske centre, ali i općenito smanjenje povjerenja u druge centre", rekao je Michael Mainelli, izvršni predsjednik Z/Yen-a. Rezultati indeksa pokazuju veće oscilacija zbog neizvjesnosti vezane uz trgovinu, političku stabilnost i ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa, dodao je Mainelli.

„Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog financijskog centra. Primjerice, gledano iz fizičke perspektive, Covid 19 ima razorne ekonomske posljedice po City of London, ali financijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu", priopćili su.

Šangaj je na ljestvici pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hong Kongu i Singapuru.

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za New Yorkom, neki ispitanici smatraju da bi Brexit mogao kratkoročno i srednjoročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada, kojega su globalne banke do sada koristile kao ulaznu točku u EU.

Nakon isteka tranzicijskih aranžmana za brexit 31. prosinca City of London izgubit će neograničeni pristup Europskoj uniji i njegov će pristup klijentima u EU biti neujednačen, podsjeća Reuters.