Svijet
StoryEditor

Ostavka nadobudnog hipika Jacka Dorseya, najavljuje novu budućnost Twittera

30. Studeni 2021.
Jack Dorsey
Izbor Parage Agrawala za novog CEO-a uklapa se u dosadašnju praksu velikih kompanija u kojima su ekscentrične lidere (Bill Gates, Jeff Bezos, Sergey Brin, Larry Page, Steve Jobs) naslijedile ‘sigurnije opcije‘

Osnivač Twittera, Jack Dorsey jučer je iznenadio svijet objavom da nakon punih 15 godina odlazi s pozicije čelnog čovjeka te društvene platforme i predstavio novog izvršnog direktora – Paraga Agrawala koji je dosad obnašao funkciju glavnog tehnološkog direktora (CTO). Iako još uvijek nisu poznati razlozi zašto je Dorsey odlučio napustiti zajednicu koju je osnovao, u medijima su se pojavile spekulacije u vezi razloga njegovog odlaska. Kako je objavio BBC, kad bi lik Jacka Dorseya gledali u filmu vjerojatno biste ga se proglasili čistim klišejem. Osnivač Twittera je ekscentrični, hipik-libertarijanac koji živi s uvjerenjem da tehnologija doista može osigurati globalni mir i prosperitet. U tom smislu, moguće je da se njegova vizija poslovanja kosila s onom ulagača koji su tražili fokus i predanost u cilju snažnijeg rasta društvene platforme.

Sigurna opcija

Naime, jučerašnja ostavka s pozicije CEO-a nije prva u Dorseyovoj karijeri – iz Twittera je otišao 2009. kada je osnovao kompaniju specijaliziranu za digitalna plaćanja Square. Početkom 2015. vratio se u Twitter te istovremeno vodio obje kompanije što se, kako piše BBC, nije sviđalo velikim investitorima koji su tražili od Dorseya da odabere jednu i njenom se upravljanju u potpunosti posveti. Vjerovali su da Twitter može postati mnogo lukrativnija kompanija kad bi njen čelnik bio u potpunosti usredotočen na njegov razvoj. Doduše, Dorsey je platformu planirao učiniti isplativijom (iako je, navodno, strahovao da bi rast mogao ugroziti korisničko iskustvo) i to tako što je najavio osvajanje 315 milijuna korisnika do kraja 2023. i udvostručenje prihoda. Iako je Twitter u pandemiji rastao, taj plan je prilično ambiciozan, a umjesto Dorseya sada ga treba ostvariti Agrawal. Izbor tog tehnološkog eksperta uklapa se u dosadašnju praksu velikih kompanija u kojima su ekscentrične lidere (Bill Gates, Jeff Bezos, Sergey Brin, Larry Page, Steve Jobs) naslijedile 'sigurnije opcije'. I možda je upravo to što sad Twitteru treba – umjesto nadobudnog hipika, u stabilniju budućnost vodit će ga manje osebujan šef. A što se Jack Dorseya tiče, piće BBC, on je još uvijek relativno mlad (45 godina) te bi svoju energiju mogao usmjeriti na razvoj voljenog mu Squarea čija je se vrijednost procjenjuje na 100 milijardi dolara.

26. travanj 2024 16:14