Svijet
StoryEditor

Ovih 14 malo poznatih i podcijenjenih coinova moglo bi doživjeti rast u stilu etera

07. Listopad 2021.

Bank of America sada napokon je priznala da je sektor kriptovaluta prevelik da bi ga nastavili zanemarivati te kažu kako vjeruju da bi digitalna imovina temeljena na kriptovalutama mogla činiti potpuno novu klasu imovine. Također, prepoznaju da je bitcoin važan, no da je ekosustav digitalne imovine ipak mnogo veći od samog bitcoina.

Iz Bank of America procjenjuju da svaki mjesec 221 milijun korisnika trguje kriptovalutama ili koristi neku aplikaciju zasnovanu na blockchainu svaki mjesec. 

-  Financiranje rizičnog kapitala povezanog s digitalnom imovinom poraslo je na 17 milijardi dolara u prvoj polovici 2021. godine, u usporedbi sa samo 5,5 milijardi dolara prošle godine, a spajanja i akvizicije skočile su na 4,2 milijarde dolara, s 940 milijuna dolara u 2020. godini – kažu iz banke.

Također, kako im se sve više 'sviđaju' kriptovalute, banka je uvela metriku kojom procjenjuj je li neki coin podcijenjen ili precijenjen, a mi vam donosimo listu 14 coinova kojima bi budućnost mogla biti svijetla na temelju njihovih tehničkih aplikacija i interesa programera.

Tezos je bio prvi altcoin koji je banka navela. Pokreće se na mreži blockchain i dizajniran je za peer-to-peer transakcije i pametne ugovore. Zatim je tu i coin The Graph koji koristi programski jezik GraphQL, a Facebook ga je prvotno razvio 2015. godine.

IOTA je centralizirani coin koji postiže konsenzus bez korištenja naknada i koristi se za obradu mikrotransakcija.

NEAR protokol je platforma otvorenog koda koja teži klimatskoj neutralnosti; zauzela je četvrto mjesto na bankovnoj listi manjih altcoina.

EOS je izvorni token EOSIO mreže, koji korisnicima omogućuje izradu DeFi aplikacija i ima tržišnu kapitalizaciju nešto manju od 5 milijardi dolara.

Banka je uvrstila i Stellarov izvorni token, XLM, čija je trenutna tržišna vrijednost 8 milijardi dolara. Bank of America je Stellar opisala kao "rješenje za plaćanje s niskim i naknadama za transakcije".

Na popisu banke našao se i malo poznati novčić za privatnost XMR, koji se nalazi na blockchainu Monero. Monero - takozvani "novčić za privatnost" - povećava anonimnost korisnika, što je dovelo do zabrinutosti zbog potencijalne nezakonite uporabe.

FILcoin je  temeljen na oblaku tj. Cloudu, tržišna mu je vrijednost nešto manja od 8 milijardi dolara i pokreće se pomoću neobičnih algoritama Proof of Replication i Proof of Spacetime.

Neo je također ušao na popis banke. Ovaj blockchain, koji među ostalim aplikacijama obrađuje pametne ugovore trenutno je usred nadogradnje N3, za koju obećava da će biti njezina "najveća evolucija" do sada.  Cosmos je jedan od poznatijih altcoina koje je banka navela. Trgovac kriptovalutama Michaël van de Poppe nedavno ga je nazvao 'sljedećom solanom'. Na popisu su se našli i blockchain Waves za izgradnju aplikacija, zajedno s otvorenom izvornom kodom DeFi platformom Fantom.

Tu je i platformu za dijeljenje sadržaja i zabavu Tron, čija je tržišna vrijednost gotovo 6,5 milijardi dolara. Njegov izvorni token, TRX, omogućuje vlasnicima da plate usluge streaminga.

Na kraju, Bank of America uvrstila je ICP čija je tržišna vrijednost 10 milijardi dolara.

24. travanj 2024 00:15