Tehnopolis
StoryEditor

Larry Ellison odstupa s čela Oracela

19. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Larry Ellison, milijarder i osnivač softverskog giganta Oracle, izjavio je kako namjerava odstupiti s pozicije predsjednika uprave i predati dužnosti dopredsjednicima – Marku Hurdu i Safri Catz.

Ellison, koji je prošlog mjeseca navršio 70 godina, ostat će na funkciji CTO-a i direktora. Jeff Henley, direktor Oraclea u posljednjih deset godina, postat će zamjenik direktora.

Hurd je bivši čelnik tvrtke Hewlett-Packard, a Catz već dugo nadzire sve financijske operacije Oraclea. Oboje će punopravno obnašati novu poziciju, svatko za svoj sektor – Hurd za prodaju i usluge, a Catz za financijske i pravne aspekte. Ellison će nadgledati softverski i hardverski razvoj te inženjerske poslove.

- Safra i Mark će od sad odgovarati odboru Oraclea, a ne meni. Zajedno radimo već nekoliko godina i planiramo nastavak te suradnje u budućnosti. Moj je prioritet oduvijek bio dobar menadžerski tim. – izjavio je Ellison.

Kao razlog ovakvih promjena, naveo je kako je Catz i Hurda želio nagraditi. Ipak, s obzirom na njegovu dob, postoji vjerojatnost kako je jednostavno želio osigurati da dvojac ne napusti tvrtku.

Promjene u vrhu najavljene su nakon objave rezultata prvog kvartala, u kojem je Oracle zaradio 8,6 milijardi dolara, što je rast od tri posto. Prihod od softvera i clouda porastao je za 6 posto te iznosi 6,6 milijardi dolara. Prihod od samog clouda porastao je 32 posto i iznosi 337 milijuna dolara. Zarada po dionici je narasla 62 centa, što je rast od 4 posto.

Ellisonov odlazak s pozicije CEO-a znak je promjene, ali je u principu formalizacija podjele poslova u tvrtki koja traje još od 2010. godine kad se Hurd priključio Oracleu.

Hurd je protjeran iz HP-a nakon što se protiv njega vodila istraga zbog seksualnog zlostavljanja (koja je na koncu povučena). Ellison je, kao osobni prijatelj, branio Hurda u javnosti. Prozvao je to ‘najgorom odlukom, osim one kad je Appleov odbor otpustio Stevea Jobsa prije mnogo godina‘. Ubrzo mu je ponudio posao u Oracleu.

Hurdova suradnja sa Safrom Catz pokazala se iznimno uspješnom za Oracle u posljednje tri godine – dionice su narasle za 75 posto, a prihodi za 42 posto.

Kad god mu se postavi pitanje o dugoročnim planovima vođenja Oraclea, Ellison priča o energiji i kompetitivnom duhu. Tako je 2012. godine u intervjuu izjavio:

- Fasciniraju me ljudi, fascinira me tehnologija. Volim testirati granice, granice računala koje proizvodimo, granice naše tvrtke. Uživam u natjecanju, u procesu učenja. Sve skupa je iznimno fascinantno. Ne znam što bih radio da odem u mirovinu. –

I nije otišao.

27. travanj 2024 01:41