Tehnopolis
StoryEditor

Mudri i spretni plaćaju manje

05. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Sve niži standard naših građana motivira ih da traže različite mogućnosti uštede u održavanju i uporabi automobila. Mogućnosti su veće nego što se misli.

Na automobil se troši na stotine načina pa su mnogi, zbog stalnih poskupljenja, na rubu financijskih mogućnosti. Zbog toga se sve češće razmišlja o mogućnostima ušteda. O štednji goriva kao najvećoj stavci već smo pisali. Najvažnije je napuhati gume na puno opterećenje, upotrebljavati što manje električnih i mehaničkih potrošača energije, od gašenja dnevnih svjetala kad to nije obvezatno do rjeđe uporabe klimatizacijskih uređaja, odnosno postaviti režim umjerenog rada i umjereno voziti, sa što manje ubrzavanja i kočenja. Treba znati da 10 posto veća brzina potrošnju povećava za više od 20 posto. Tako se ne iscrpljuju mogućnosti uštede, a spretni vlasnici automobila mogu na razne načine, katkad i trikovima, uštedjeti mnogo novca. Važno je da se ne robuje predrasudama i da se pokuša sniziti svaka stavka u troškovima. Uz malo mudrosti i spretnosti može se uštedjeti neočekivano mnogo novca.

Kupi slabiji pa pojačaj! Zbog što niže police osiguranja dobro je imati što manju snagu motora. Dobro je zadržati se do povoljnih razreda snage od 66 ili 84 kW. Kod turbodizelaša to je posebno pogodno jer se može kupiti slabija verzija pa ‘chip-tuningom’ naknadno povećati snagu. Premda bi to trebalo naknadno homologirati i upisati u knjižicu automobila, to rijetki rade, a još rjeđi zbog toga imaju probleme. Prije odlaska na tehnički pregled ‘chip-tuning’ lako se isključi.Kasko s udjelom Već malen udjel u potencijalnoj šteti znatno smanjuje policu kasko-osiguranja. Također se može isključiti opcije za koje se smatra da nisu ključne, odnosno izabrati samo nužne (osiguranje od krađe, primjerice). Kasko je ugovorni odnos, zato je moguće i cjenkanje (traženje dodatnog popusta), tako da su uz veliku konkurenciju na tržištu mogući veliki popusti

Bez dodatnih opcijaPri obveznom osiguranju službenik osiguravatelja u pravilu daje policu koja uključuje dodatne opcije koje nisu obvezatne (osiguranje vozača i suputnika u slučaju smrti i invalidnosti). Dakle, ugovorite i platite samo nužno, odnosno službenika osiguravatelja upozorite da isključi sve opcije koje nisu nužne.

Zamjenski su dijelovi dobriPremda je većina ovlaštenih servisera znatno snizila cijene održavanja za vozila izvan jamstvenog roka, još su mnogo više od cijena zamjenskih dijelova i održavanja kod neovlaštenog servisera. Premda su ovlašteni serviseri načelno kvalitetniji, nitko neće imati problema ako se automobil održava u dobrome neovlaštenom servisu, dijelovima provjerenih marki i jednakovrijednih originalu.

Gume jeftinijih brendovaIstraživanja su pokazala da među gumama jednake vrste i dimenzija nema uočljive razlike, neovisno je li riječ o elitnom brendu ili o kod nas još nedovoljno poznatoj marke iz Koreje, Tajvana, Kine... Na gumama se može uštedjeti velik novac a da se ne poremete najvažnije funkcije i sigurnost.

Kupnja kod veletrgovacaNa tržištu vlada velika konkurencija među tvrtkama koje prodaju motorna ulja i rezervne dijelove. Javite se izravno u tvrtku i raspitajte o mogućnosti kupnje po veleprodajnim cijenama. Premda to većina izbjegava, uz malo truda i spretnosti može se pronaći način, odnosno kanal, za kupnju po mnogo nižim cijenama nego u običnoj trgovini.

*Tekst je iz Liderovog priloga ‘Autotrend‘

08. svibanj 2024 03:19