Tehnopolis
StoryEditor

Televizor-tapeta

06. Lipanj 2015.
Piše:
Branimir Kovač

U utrci za što tanjim televizorom LG je odnio novu pobjedu. Ovih dana predstavljena tehnologija omogućuje da se televizor vješa na zid ne poput slike u okviru (to je već ionako zastarjelo), nego poput savitljive tapete ili postera.

Pedesetpetoinčni OLED televizor još se ne proizvodi serijski, riječ je o demonstracijskom primjerku, no ono što je prikazano uistinu je impresivno. Riječ je o najtanjem televizoru do sada, tankom samo 0,97 milimetara. Za usporedbu, dosadašnji najtanji model te tvrtke ima 4,3 milimetra. Budući da mu je težina samo 1,9 kilograma, na zid se pričvršćuje s pomoću ugrađenih magneta koji su sasvim dovoljni da drže tu težinu bez opasnosti od pada.

Sve to moguće je zahvaljujući uporabi OLED tehnologije koja osim savitljivosti ima superiornu kvalitetu slike u odnosu na danas sveprisutnu LCD tehnologiju. Puristi kojima je stalo do kvalitete slike nakon zalaska plazmatske tehnologije u LCD-u nisu našli dokraja adekvatnu zamjenu, no moguće širenje OLED ekrana u potrošački ‘mainstream‘ moglo bi riješiti sve njihove probleme. Nažalost, OLED ekrani još su bolno skupi, a od velikih tvrtki upravo LG najviše polaže u njihov razvoj, za sada upravo za takve tehnološke demonstracije. Nadamo im se uskoro ipak i u trgovinama...

04. svibanj 2024 10:11