Preporučeno Svijet

O krizi u Agrokoru uskoro će raspravljati i parlament BiH

Lider/Hina

Kriza u koncernu Agrokor bit će tema rasprave u parlamentu Bosne i Hercegovine na temelju odluke koju je u četvrtak donio Zastupnički dom tog parlamenta na zasjedanju u Sarajevu.

Na prijedlog zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Denisa Bećirovića Zastupnički dom donio je odluku kojom je Vijeće ministara BiH zadužio da za iduću sjednicu pripremi cjelovitu informaciju o posljedicama koje bi kriza u Agrokoru mogla imati po tvrtke iz sastava tog koncerna koje posluju u BiH i njihove dobavljače.

>>>Miodrag Šajatović: Sreća u nesreći: krizu Agrokora ublažit će rast globalne potražnje

Ocijenio je kako je riječ o problemu koji izravno pogađa cijelu regiju i može imati ozbiljne posljedice i po BiH, a informaciju Vijeća ministara je zatražio uz konstataciju kako je očevidno da vlade Federacije BiH i Republike Srpske ovom pitanju prilaze s različitih pozicija ne posvećujući mu odgovarajuću pozornost.

Time je aludirao na činjenicu da su iz vlade FBiH do sada održali dva odvojena sastanka s predstavnicima Agrokorovih tvrtki u BiH i njihovim dobavljačima, dok vlada RS, unatoč najavama, takve kontakte uopće nije inicirala.

>>>Lex Mercator idućeg tjedna pred slovenskim parlamentom, zakon sporan za oporbu i neke ustavne stručnjake

Bećirović drži kako je posebice važno znati što su točno dogovorili ministri iz BiH, Srbije, Slovenije i Crne Gore, koji su o problemima vezanim za poslovanje Agrokora razgovarali u srijedu u Beogradu.

-Jasno je da je potres koji se dogodio u Hrvatskoj, a vezan je za krizu u Agrokoru, zatekao BiH dosta nespremnu. Entitetske vlade lutaju, a i na državnoj razini nema konzistentnog i jasanog odgovora na sve kušnje, kazao je Bećirović.

>>>Plenković: Čvrsto i bez dilema očekujemo poštovanje vlasništva Agrokorovih kompanija u susjednim zemljama

Rasprava o posljedicama krize u Agrokoru u parlamentu BiH može se očekivati najranije za dva tjedna, kada bi trebala biti održana iduća redovita sjednica Zastupničkog doma.

Komentari