Preporučeno
StoryEditor

U pet koraka do sreće na poslu i zadovoljstva s onim čime se bavite

28. Ožujak 2017.

Vrijeme koje provodimo na poslu znatno utječe na cjelokupni osjećaj zadovoljstva i sreće vlastitim životom. Za mnoge ljude posao je izvor nezadovoljstva i frustracija koje se odražavaju i u privatnom životu. Ponekad je moguće promijeniti nezadovoljstvo poslom, s nekoliko jednostavnih koraka, načina da si ugodite dok radite.

>>>Dobar šef i kolege najvažniji su za zadovoljstvo na poslu

1. Usredotočite se na stvari na koje imate utjecaja, od onih na koje nemate, odustanite

Ovo je najvažnije pravilo, želite li biti sretni poslom kojim se bavite. Učestale su situacije da se usredotočite na problem na poslu, bez obzira radi li se o poslovnom suradniku koji vas živcira, loš šef ili politika tvrtke koja vam zadaje glavobolju. Prirodno je usredotočiti se na problem i pokušavati ga riješiti.

Ukoliko niste u mogućnosti riješiti problem, utoliko je još gore usredotočiti se na problem. Umjesto toga nastojte prihvatiti da je frustracija dio vašeg posla i da je to nešto što, jednostavno, ne možete promijeniti. Jednom kada si to priznate, morate postaviti pitanje možete li i daje raditi taj posao i istovremeno biti zadovoljni. Kada tako postavite stvari, onda do izražaja dolaze neke druge, poput novca koji zarađujete, slobodnih vikenda koje imate. Tako se usmjeravate na neke druge stavke koje su bitne za kvalitetu vašeg života i tražite opravdanje za frustraciju koju trpite. Ujedno, doći ćete do spoznaje trebate li uopće raditi taj posao, isplati li se ili je vrijeme da potražite sreću na nekom drugom radnom mjestu.

2. Ne sudjelujte u klubu onih koji stalno kukaju

Kuknjava o tome kako je teško na poslu može vam se činiti kao način povezivanja sa svojim suradnicima, ali vas to zapravo vodi prema stalnom razmišljanju o negativnoj strani rada. Okružite li se sa suradnicima koji stalno prigovaraju, problemi koji vam se čine malenima, odjednom će postati ogromni. Dugoročno, to je loše za vas.

3. Humorom se riješite frustriranih kolega

Kada ste suočeni sa frustriranim, ljutim ljudima, najveću uslugu koju možete napraviti sebi jest nastojati ih promatrati s određenom dozom humora. Imate problem s činovnikom koji ne razumije što je prioritet? Nema problema, porazgovarajte sa šefom, ali s određenom dozom humora, tako da tu njegovu ili njezinu manu prikažete u karikiranom obliku. Imate kolegu koji je jako osjetljiv kada mu netko uđe u sektor i ne želi dijeliti informacije? Nema problema, jednostavno ga nazovite Gollumom, u svojoj mašti, onom Hobitu koji nikome ne dozvoljava da se približi "njegovom najdražem".

4. Šef vam nije protivnik

Zbog prijašnjih negativnih iskustava s nadređenima, pojedini ljudi imaju sklonost svakog svojeg šefa doživljavati kao neprijatelja. Međutim, ako imate normalnog šefa ili šeficu, onda ta osoba nije vaš neprijatelj. Ta je osoba samo netko tko je dio vašeg tima i tko ima iste ciljeve kao i vi. Iznimka od ovog pravila su oni šefovi koji su doista maliciozni, nepošteni i bezobrazni. U pravilu, ako apstrahirate negativne asocijacije iz prethodnih iskustava s autoritetom, svojeg ćete šefa gledati kao osobu s kojom surađujete na postizanju istih ciljeva i život na poslu će vam biti znatno ugodniji.

5. Držite do stvari koje nisu povezane s poslom

Nije dobro kada vam posao preuzme osobnost i upravlja životom. Ukoliko vam je posao najvažnija stvar u životu, utoliko se nećete osjećati dobro, jednom kada stvari na poslu krenu po zlu. Ulažete li mnogo u svoju karijeru, povedite računa da uložite dodatni napor i u odnose s članovima svoje obitelji, provodite vrijeme s djecom, kućnim ljubimcima i slično. Poteškoće u poslu izgledat će znatno lakše rješive, imate li osjećaj da posao ne utječe na vaš život.

26. travanj 2024 13:07