Bar code
StoryEditor

Zašto njima raste a nama pada?

27. Studeni 2010.

"Šefica hrvatske Vlade pozvala je Erdogana da uskoro posjeti Hrvatsku" - završna je rečenica novinarskog izvješća iz Turske u petak. E, samo bi nam još to trebalo. Da u Hrvatsku, nakon stotinjak osokoljenih srpskih biznismena, stigne još i nekoliko stotina turskih! Nadam se da je Jadranka Kosor svom domaćinu Erdoganu barem mimikom dala do znanja da ne misli ozbiljno.

U četvrtak, dok se u Zagrebu održavao hrvatsko-srpski gospodarski forum, na drugom sam kraju razgovarala s direktorom jedne velike hrvatske kompanije, koja je sa svojim izvoznim programom prisutna i u Srbiji. Pitala sam ga da kako to da nije na Forumu, a on mi je odgovorio da nema nikakvog interesa od toga skupa, jer su na njega došli oni srpski poduzetnici koji žele zaraditi u Hrvatskoj. Posve legitimno, ali radi se o tome da je hrvatskom gospodarstvu trenutno nasušna potreba da nešto zaradi kod njih. U Srbiji, u Turskoj, u Njemačkoj, u Azerbejdžanu, Etiopiji ili SAD-u. Bilo gdje kamo bi ih odveo državni vrh. No, državni vrh nikamo ne vodi hrvatske gospodarstvenike već samo poziva tuđe u Hrvatsku.I predsjednik Josipović i premijerka Kosor nadaju se da će barem neki euro uložen u Hrvatsku dati barem nekog rezultata. Ali- neće.

Neće hrvatsko gospodarstvo doživjeti uzlet na krilima stranih ulaganja nego samo na krilima ulaganja u strana tržišta. Odnosno na izvozu.A za to treba povesti hrvatske biznismene u neku zemlju, a ne dovoditi njihove ovamo. Umjesto da sa sobom povede sve moguće poduzetnike iz Hrvatske, šefica hrvatske Vlade u petak je u Turskoj (koja, uzgred budi rečeno, ima ovogodišnji rast BDP-a od nevjerojatnih 11 posto!) svojim domaćinima predala popis tvrtki zainteresiranih za ulaganja u Tursku.

Mašala! I što da Turci rade s tim popisom? Da počnu zvati jednu po jednu tvrtku s popisa i lijepo ih zamoliti da im osobno dođu prezentirati za što su to točno zainteresirane u Turskoj? Možete si misliti! S druge pak strane, možete biti posve sigurni u to da će turski premijer Erdogan vrlo ozbiljno shvatiti i prihvatiti poziv Jadranke Kosor da uskoro dođe u Hrvatsku i da će sa sobom dovesti nekoliko stotina turskih biznismena. I da niti jedan od njih neće u Hrvatsku doći bez ozbiljnog plana kako bi u Hrvatskoj mogao zaraditi. Čak je i premijer Erdogan i sam uočio kako bi njegovi biznismeni mogli profitirati uz pomoć hrvatskih. Napomenuo je premijerki Kosor da je robna razmjena između dviju zemalja nedovoljno iskorištena i izrazio želju da se ona do 2013. poveća na milijardu eura, spomenuvši mogućnost zajedničkog izlaska na treća tržišta, poput BiH.

Ako je tko zaboravio, podsjetit ću: Hrvatska je najveći izvoznik u BiH. To je činjenica kojom bi se Turci htjeli okoristiti. I to je legitimno. Pitanje je samo hoćemo li se turskim interesom da preko nas jače prodru u BiH znati okoristiti i sami. Činjenicom da tursko gospodarstvo u ovoj godini raste po stopi od 11 posto očito se ne znamo okoristiti. Da znamo, premijerka bi u dvodnevni službeni posjet Turskoj povela mnogo više biznismena nego što je srpskih u četvrtak u Zagreb doveo srpski predsjednik Tadić ili nego što će vrlo vjerojatno uskoro učiniti i turski premijer.I tu je bit odgovora zašto tursko gospodarstvo u ovoj godini raste 11 posto, zašto će Srbija rasti za 1,5 posto, a Hrvatska za toliko pasti.

26. travanj 2024 23:11