Pravda za sve
StoryEditor

Zbog neplaćanja države izgubili četiristo tisuća kuna

17. Rujan 2015.

Tvrtka Autotransport Karlovac u predstečajnom je postupku. Već to govori koliko joj treba svaka kuna, iako za njom danas vapi svaka tvrtka u Hrvatskoj. No upravo je ona primjer kako joj država svojim postupcima iz poslovanja izbija čak četiristo tisuća kuna, a pritom nema sluha kad je riječ o obvezama prema njoj.

Autotransport, kaže njegov voditelj plana i analize Mario Škrtić, većinu prihoda ostvaruje prijevozom osnovnoškolske i srednjoškolske djece. Dok su učenici plaćali punu cijenu karata, nisu imali toliko problema s izvršavanjem obveza iako već dulje imaju teškoća u poslovanju (od siječnja 2013. u predstečajnom su postupku). No odlukom hrvatske vlade da će snositi troškove 75 posto putne karte za školarce upali su u još veće probleme. Taj bi novac Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta trebalo doznačiti županijama, no doznaka kasni pa su autoprijevoznici na velikim mukama kako se naplatiti. U konkretnom slučaju Karlovačka županija kasni s isplatom tih sredstava Autotransportu već pet mjeseci, koliko kasne i sredstva iz Ministarstva.

Izlaz u faktoringu

– Novac za prijevoz osnovnoškolaca dobivamo uredno jer ih iz Ministarstva doznačuju Županiji, no ne i za srednjoškolce – kaže Škrtić.

To je bio razlog zbog kojega se menadžment opredijelio za prodaju svojeg potraživanja faktorinškoj kući. Kako kaže Škrtić, plan restrukturiranja mora se ispuniti, a s obzirom na to da većinu prihoda, ponovimo, ostvaruju od prijevoza učenika, jedini je izlaz pronađen u faktoringu.

Faktorinška kuća uzima pet ili više posto od ukupnog potraživanja, odnosno za toliko manje Autotransport uspijeva naplatiti cijene karata za srednjoškolce. Koliko će ove godine izgubiti zbog toga, Škrtić nije mogao precizirati, no rekao je da su izračunali kako su lani zbog toga izgubili četiristo tisuća kuna. Objektivno, nije to malen gubitak za tu tvrtku iako se od početka predstečajnog postupka osjeti poboljšanje poslovanja. Lani je ostvarila prihod od četrdeset milijuna kuna (što znači da je izgubila jedan posto prihoda faktoringom), solventnost je uvelike poboljšana, kao što se može vidjeti u Poslovnoj Hrvatskoj, a i Finina izvješća potvrđuju da za sada uspješno prebrođuje predstečajni postupak i ispunjava obveze iz plana restrukturiranja.

Okupljanje pročelnika

No nastavak kašnjenja naplate karata za srednjoškolce mogao bi uzdrmati tvrtkinu solventnost. Ne treba smetnuti s uma da je lani ostvarila samo 88 tisuća kuna dobiti pa je pitanje, iako joj na ruku ide i sniženje cijena goriva, hoće li imati dovoljno novca za plaćanje daljnjih obveza nastavi li prodavati svoja potraživanja.

Škrtić veli da se bore, no razočaran je što mjerodavne  institucije ne reagiraju na taj problem iako su se obraćali mnogima. Županija je ovdje gotovo nemoćna, osim što je možda mogla jače pritisnuti Ministarstvo; mogli su se čak okupiti mjerodavni pročelnici iz svih županija i kolektivno krenuti u Zagreb. Naime, nije to problem autoprijevoznika samo u Karlovačkoj županiji.

Država inzistira na tome da se tekuće obveze moraju plaćati i da se mora poštovati plan otplate duga iz prethodnog razdoblja. Dakle, država, koja sama ne ispunjava svoje obveze prema poduzećima, od njih traži da redovito plaćaju poreze i doprinose i pritom ih tjera da zbog toga još izgube dio svojih prihoda.

27. travanj 2024 02:45