Što i kako
StoryEditor

Andrea Tintor: Top deset PR savjeta za male poduzetnike

25. Svibanj 2021.
Andrea Tintorfoto Irma Vargić

Ljeto je pred vratima i sve još uvijek ide na pola puta između onoga kako treba i kako ne treba, ali definitivno nije vrijeme za podvijanje repa ili još gore, opuštanje. Vrijeme je da mali poduzetnici još snažnije i svesrdnije porade na odnosima s javnošću i svojim marketinškim aktivnostima, procjenjuje osnivačica savjetničke tvrtke za PR i digitalni marketing PopTalks Media Andrea Tintor, koja je posebno za Liderove čitatelje napravila ultimativni popis s deset PR savjeta za male poduzetnike.

Top 10 PR savjeta za male poduzetnike

#1 Postavite komunikacijske ciljeve

Poput 'tradicionalnih' ciljeva, koji se baziraju na S.M.A.R.T. metodologiji, i komunikacijski ciljevi imaju svoja pravila. Opće ciljeve možemo postavljati prema kvartalima ili prema polugodištima.

Opći ciljevi mogu se podijeliti na kvartale pošto imamo smjene godišnjih doba i načina života, ali i asortiman usluga i proizvoda koje su u fokusu. Uz postavljanje ciljeva, potrebno je jasno određivanje ciljne skupine kojoj se obraćamo da bi poruka brenda došla 'u prave ruke'.

Specifični komunikacijski ciljevi određuju se na temelju komunikacijskih aktivnosti i medija s kojima brend surađuje. Primjerice, ako je cilj pojačati integritet tvrtke i njezinih djelatnosti, brendovi se najčešće okreću poslovnim medijima u kojima komuniciraju poslovne vrijednosti. Prvi korak je određivanje koje poslovne ciljeve pomoću komunikacije tvrtka želi ostvariti.

#2 Osmislite komunikacijsku strategiju

Nakon određivanja komunikacijskih ciljeva potrebno je osmisliti komunikacijsku strategiju koja sadrži kronologiju medijskih objava i sadržaja kroz određeno razdoblje. Kako tvrtka ne bi gubila vrijeme razmišljajući što komunicira i koji su proizvodi ili usluga u fokusu naredno razdoblje, komunikacijska strategija je neophodan korak kojom olakšavamo PR procese. Ona može biti osmišljena na kraća razdoblja poput jednog mjeseca ili također kroz kvartale.

#3 Aktivno komunicirajte vrijednosti brenda

Da bi ciljana skupina brenda postala njegov aktivni kupac ili potrošač ona mora znati koje su vrijednosti tvrtke. Na temelju osobnih vrijednosti povezujemo se s ljudima sličnih interesa, a jednak princip je i prema odnosu s brendovima. Neke od temeljnih vrijednosti mogu biti općeniti koncepti poput sigurnost, kreativnost, tradicionalnost, nezavisnost itd. koje uz konzistentnu komunikaciju postaju dio identiteta tvrtke.

#4 Odaberite kanale komunikacije i medije

Jedan od komunikacijskih mitova je taj da je potrebno biti svugdje prisutan. Najčešće takvo razmišljanje, a kasnije i djelovanje traži jako puno angažmana s raspršenim fokusom. Za komunikacijski maksimum odaberite prioritetne društvene mreže po interesima i navikama kupaca te medijske čiji sadržaj odgovara vašoj priči.

#5 Manje je ponekad više

Iako je popularno komentirati aktualna događanja, to se ne smije odvijati preko službenih komunikacijskih kanala tvrtke. Također, treba biti oprezan i u komunikaciji humanitarnih akcija ili kolektivnih manifestacija. Ponekad manje komunikacije i fokusiranost na točno određene teme osigurava integritet tvrtki koji dugoročno donosi najbolje poslovne rezultate.

#6 Gradite odnos s medijima

I novinari su ljudi! Uz konzistentan sadržaj na društvenim mrežama te zajednicu koja podržava nečiji rad neizbježno je da se brend nađe na radaru medija koji žele ispričati zanimljive poduzetničke priče svojim čitateljima. S druge strane, ponekad je poželjno i preuzeti inicijativu te kontaktirati medije s kojima postoji dijeljenje jednakih vrijednosti. Još jedan od komunikacijskih mitova je da se dobri proizvodi i usluge otkrivaju sami od sebe. Ne bojte se poduzeti prvi korak.

#7 Generična medijska priopćenja više ne prolaze

Slanje jednakih medijskih priopćenja na sve medije je kratkoročno komunikacijsko rješenje te ono što je tvrtki važan PR, čitateljima će biti usputna vijest. Komunikacija treba biti iskrena te kreativna. Medijska priopćenja koja su univerzalno napisana za sve medije su najčešće najave i izvještaji s događanja, informiranje o ostvarenim poslovnim ciljevima, rebranding itd. U komunikacijskoj strategiji postavljaju se teme prema nišnim medijima gdje će medijska objava potaknuti najveću zainteresiranost.

#8 Budite konzistentni u komunikaciji

Ako jedna lasta ne čini proljeće, ni jedna medijska objava ne čini komunikacijska čuda. Na svakom početku treba biti ustrajan te fokusiran na dugoročno razdoblje i benefite koje konzistentna komunikacija donosi.

#9 PR i marketing smatrajte investicijom

Činjenica je da je marketing proces i strateško postavljanje na tržištu te kao takvo ne smije biti smatrano troškom. Jedan od načina kojima marketinške procese možemo okrenuti u korist tvrtke jest da počnemo mijenjati vlastitu perspektivu prema marketingu i PR-u. To radimo edukacijom, postavljanjem konkretnih ciljeva i budžeta te mjerenjem povrata investicije.

#10 Educirajte se

Da bi bolje razumjeli medije i marketing potrebna je neprestana edukacija. Stručne non-fiction knjige uče” nas kako primijeniti određene strategije i vještine na poslovanje, kako unaprijediti poslovnu kulturu tvrtke ili kako postati izvrstan lider. Na svako pitanje kojeg se sjetite dobit ćete odgovor u obliku knjige, pronađite autore koji vas najviše inspiriraju.

Bonus savjet: Angažirajte PR savjetnika

Suradnja s PR savjetnicima koji razumiju vašu nišu i tržište pridonosi popularizaciji brenda, ali i povećanje potražnje kupaca ili novih klijenata. Konzistentna komunikacija i medijska prisutnost osiguravaju integritet vašem brendu, a ljudi žele nekoga na koga će se moći osloniti, brend koji ih prati kroz životna razdoblja.

Nemaju svi jednaku vještinu i odvažnost da kontaktiraju predstavnike medija jer postoji strah od odbijanja, ali i fobija da možda brend ili kreativni rad ipak nije toliko dobar. S druge strane, razumijem da nemaju svi vremena za provođenje navedenih aktivnosti, ali trebaju pronaći osobu ili agenciju koja će s užitkom pričati poslovnu priču.

22. travanj 2024 03:08