Što i kako
StoryEditor

Hrvoje Kačer: Imati dvije tvrtke s dva žiroračuna mudra je odluka

05. Svibanj 2020.
Svi smo svjesni kako funkcionira blokada računa i koliko je moguće da se ona jednostavno pokaže kao pogreška
Poslovanje putem dvije ili više vlastitih tvrtki kao strateška odluka u poslovanju ne znači nužno mnogo veće troškove (ni novu zgradu ni nove zaposlenike), ali jamči mnogo niži stupanj osjetljivosti na poremećaje. Posebno to može biti korisno u mjesecima krize koja nam slijedi

Poslovanje s dva ili više žiroračuna načelno izaziva nekakvu sumnju ili bar komentar da je, vjerojatno, posrijedi svojevrsna manipulacija. Riječ je o poslovanju putem dva ili više pravnih subjekata od kojih (svi) moraju imati bar jedan račun. Dvojbeno može biti je li taj modus operandi sâm po sebi sumnjiv, drugim riječima, je li negativan ili je možda itekako opravdan, razuman i oprezan poslovni potez koji treba gledati bez ikakvih negativnih konotacija.

Moguće blokade

Svi smo svjesni kako funkcionira blokada računa i koliko je moguće da se pokaže kao pogreška. Pri tome ne mislimo da će pogreška biti jedna od deset, možda ni jedna od sto, ali svaka je, baš svaka pogrešna blokada – blokada previše. Ne mislimo ni na blokadu koja je prouzročila zapljenu novca na računu, ali budući da je na njemu bilo dovoljno novca, nije bilo zabrane raspolaganja njime dok se tražbina ne namiri i slično, što je u svakom slučaju mnogo blaže od situacije u kojoj na računu nema dovoljno novca, zbog čega se upali crvena lampica ne samo u bankama nego i u Fini, a ako je vrijeme isplate plaća, svjetlosnom brzinom i među zaposlenicima.

 

U teoriji je, istina, moguće pogrešku ispraviti svjetlosnom brzinom, ali praksa pokazuje nešto potpuno drugo. Tako je vjerojatno da će cijeli radni dan (od blokade do kraja radnog vremena, što može biti osam sati, ali i samo jedan sat) proteći u istraživanju o čemu je riječ, u dolasku u Finu, kontaktiranju s onim na čiji je zahtjev račun blokiran, istraživanju postoje li uvjeti za blokadu itd. U lošem scenariju bit će to u petak i blokada će se otkriti pred kraj radnog vremena, zbog čega će se sve aktivnosti prebaciti na ponedjeljak; u još crnjem scenariju bit će tu i poneki blagdan, možda uz opće posljedice koje je prouzročila globalna pandemija bolesti COVID-19.

Nitko ne može jamčiti da se taj scenarij neće u bližoj ili daljoj budućnosti dogoditi i njemu. Blokada znači da nikakvo raspolaganje nije moguće do prestanka blokade (a ona prestaje nalogom s istog mjesta koje ju je zatražilo i dobilo ili ovršnom odlukom mjerodavnog suda, privremenom mjerom ili presudom), dakle ulazak na popise subjekata s kojima se posluje, da i ne spominjemo koliko podatak o blokadi šteti u potencijalnoj prijavi za kreditna sredstva.

Jedan primjer

Ako u svakom slučaju želimo izbjeći taj crni scenarij, lako dostižno, jednostavno i jeftino rješenje osnivanje je druge pravne osobe i stjecanje mogućnosti upotrebe više računa više pravnih subjekata, ne da bi se bilo koga oštetilo, nego da bi se svojim novcem racionalno upravljalo. Uzmimo samo tvrtku koja se bavi uvozom i izvozom, što je povezano s velikim kaznama koje nisu uvijek uvjetovane krivnjom (posebno ne u klasičnom značenju krivnje), posebno ako je riječ o zlorabi carinskih žigova i intelektualnom vlasništvu.

Ako je osnovna djelatnost trgovine svježom i zamrznutom ribom povezana s transportom i skladištenjem, sve unutar istoga pravnog subjekta, carinske i druge kazne naplaćivat će se i na osnovnim sredstvima kao što su brod, kamion i skladište (pogreške su moguće i problem je naglašen upravo kad je riječ o pogrešci čije rješenje traži i novac i vrijeme), a ako nisu, nego ako se transportom bavi drugi pravni subjekt (u istom vlasništvu), taj će odgovarati vjerojatno samo sredstvima na svojem računu jer je osnivač unaprijed odlučio minimalno ulagati u osnovna sredstva. Ako problemi budu preveliki, taj će subjekt ići u stečaj, bez utjecaja na zdravi dio poslovanja. Naravno da je i inače moguće za npr. prijevoz angažirati nekog trećeg, ali snažna kompanija uvijek će na tržištu tražiti nišu za sebe. Ta niša nastaje i kad snažna kompanija ima toliki uvoz i/ili izvoz da zaključi da joj je bolje to raditi za sebe i imati na neki način dva izvora zarade umjesto jedan.

Rušenje predrasuda

Naravno, isti modus operandi, ali iz različitih povoda, mogu primjenjivati i pozitivci i negativci, ali to je već nešto posve drugo. Poslovanje putem (vlastita) dva ili više pravnih subjekata kao strateška odluka u poslovanju ne znači nužno mnogo veće troškove poslovanja (ni novu zgradu ni nove zaposlenike), ali jamči mnogo niži stupanj osjetljivosti na poremećaje kao što su oni zbog pogrešaka koje se dogode u blokiranju računa subjekta koji se bavi dijelom djelatnosti u kojem je najviše pogrešaka (bilo u subjektu o kojemu govorimo, bilo kod njegovih partnera, bilo u bankama, bilo u raznim tijelima vlasti).

Zato ga i ne smatramo ničim lošim (štoviše!), a posebno ne spekulacijom i manipulacijom sui generis, što je, inače, jako rasprostranjen (pogrešan) komentar.

25. travanj 2024 02:21