Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Helios Faros ulaže 12 milijuna eura u dovršetak Amicora i pripreme projekta nove Arkade

10. Siječanj 2024.
Valamar Amicor Green Resort

Dovršetak vila i popratnih turističkih sadržaja u Amicor Green Resortu u Starom gradu na otoku Hvaru, kao i nastavak priprema projekta novog hotela prije rušenja Hotela Arkada, ulaganja su u iznosu od 12,1 milijun eura koja je odobrio Nadzorni odbor tvrtke Helios Faros, izvijestili su na Zagrebačkoj burzi. Ovo je nastavak velikog investicijskog ciklusa u koji su na Hvaru zajednički ušli mirovinski fond PBZ CO i Valamar Riviera, nakon preuzimanja tvrtke 2019. godine.

Podsjetimo kako je u rujnu prošle godine povećan temeljni kapital Helios Farosa za nešto više od 8 milijuna eura, s ciljem nastavka ulaganja koja su dosad obuhvatila rekonstrukciju i otvaranje Places hotela i izgradnju eko resorta Amicor uz popratne sadržaje. Preostaje im najveći zalogaj, rušenje velikog hotela Arkada i izgradnja novog hotela na njegovu mjestu, što je zamišljeno kao hotel s pet zvjezdica.

U postupku dokapa iz rujna temeljni kapital Helios Farosa povećan je izdavanjem novih redovnih dionica, s tim da društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima PBZ Croatia osiguranje ulaže 6,43 milijuna eura za 4,83 milijuna dionica, dok Valamar Riviera ulazi sa 1,6 milijuna eura (mirovinci drže 77,6 posto udjela u hvarskoj tvrtki, a Valamar 20 posto, plus mali dioničari).

Dioničari su prilikom ulaska u ovaj projekt preuzeli obvezu dokapitalizacije u definiranim iznosima i utvrđenim rokovima, i ovom uplatom njihova će obveza u potpunosti biti izvršena. U rujnu su pojasnili da će povećanje temeljnog kapitala biti uloženo u nastavak, odnosno završetak investicijskog ciklusa, izgradnju vila i popratnih turističkih sadržaja u Amicor Green Resortu, koji je dijelom završen i otvoren gostima, i već se prošle sezone pokazao vrlo uspješnim na tržištu.

Radi se o jedinstvenom projektu u hrvatskom turizmu, koji je građen prema najvišim standardima zelene gradnje, s minimalnim utjecajem na okoliš, pa je tako moguće i recikliranje novih smještajnih jedinica u potpunosti, zbog primjene prefabricirane gradnje koja štedi energiju, ubrzava proces montaže, stvara kontrolirane uvjete proizvodnje te omogućava jednostavnu demontažu dijelova objekta koji se kasnije mogu ponovno upotrijebiti.

Osim toga, kao izvor energije u Amicoru koriste se solarni paneli, dok se korištenje papira i prometa svodi na minimum uz prometovanje isključivo električnim prijevoznim sredstvima. Nadalje, iz upotrebe je izbačena jednokratna plastika, a uvode se sustavi energetske učinkovitosti s gotovo nultom potrošnjom energije, uključujući ‘smart home‘ tehnologiju koja omogućuje mjerenje potrošnje vode i energije te CO2 otiska. Tijekom 2022. godine je finalizirana prva faza izgradnje Valamar Amicor Green Resorta, te su u funkciju stavljena 32 obnovljena apartmana Trim, 24 nove eko vile sa pripadajućom zgradom recepcije, restoran Oliva, vodeni park Aquamar te Maro igraonica za djecu. Od početka 2023. godine, Društvo je nastavilo sa investicijama te je nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola započelo i do početka lipnja je finaliziralo gradnju dodatne 41 eko vile Amicor resorta. Pored toga, nastavljena su ulaganja u postojeće objekte.

Kako se navodi u izvještaju o poslovanju Helios Farosa u trećem kvartalu 2023. godine, lani je nastavljen i proces rješavanja velikog broj upravnih, sudskih i drugih postupaka pred nadležnim tijelima, kako bi se proveo uredan upis te otklonili i brisali upisani zaostali tereti i zabilježbe na nekretninama Društva u zemljišnim knjigama. Riješeni su tako svi zaostali tereti na zemljištima za koje nije bilo osnove, a do objave financijskih izvještaja Helios Faros je u listopadu 2023. okončalo još jedan sudski spor, te je uknjiženo na dodatnih 1018 četvornih metara zemljišta, pri čemu je uprihodilo dodatnih 50 tisuća eura knjigovodstvene vrijednosti.

27. travanj 2024 09:07