Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Kartonažeri iz Zaboka lani rasli 32 posto, a naručeni novi stroj čekaju do sljedeće godine

28. Svibanj 2022.
Zvonimir Čuljak, Valoviti papir Dunapack

Unatoč iznimno velikim posljedicama krize uzrokovane korona pandemijom, Valoviti papir Dunapack je protekle dvije godine ostvario rast prodaje i prihoda, a zaposlena je i nova radna snaga. Riječ je o tvrtki iz Zaboka koja je dio Prinzhorn Holding Grupe sa sjedištem u Beču, jednom od vodećih europskih proizvođača kartona i kartonske ambalaže prisutna u 16 zemalja srednje i istočne Europe.

U 2020. prihod je iznosio 279,7 milijuna kuna, a dobit 21,9 milijuna kuna. Lani pak ostvaren je prihod od 370 milijuna kuna, a dobit je iznosila 28,8 milijuna kuna.

Osim rasta, u zabočkom pogonu zaposlena je dodatna radna snaga u prethodnom razdoblju, a nisu stali ni s investicijama unatoč neprilikama na tržištu. Tvrtka je 2020. završila svoj posljednji investicijski ciklus proširenja proizvodnog pogona i pokretanje novog preradnog stroja za proizvodnju kutija s mogućnošću tiska u sedam boja u ukupnoj vrijednosti 11 milijuna eura.

Na početku iste godine započela je sa korištenjem SAP-a koji omogućava dnevno evidentiranja svih varijabli poslovanja, a na osnovi toga, pravovremenu reakciju i donošenje adekvatnih odluka u bilo kojem segmentu njihovog poslovanja.

– Tijekom 2021. nastavili smo sa modernizacijom proizvodnih strojeva kroz automatizaciju i robotizaciju olakšavajući tako rad našim ljudima u samoj proizvodnji, povećavanju produktivnosti rada, te još brže opskrbe potreba naših kupaca. Ukupna vrijednost ulaganja iznosila je 1,5 milijun eura.

U ovoj godini planirali smo iznos novih investicija od pet milijuna eura, od čega treba izdvojiti daljnji nastavak modernizacije postojećih strojeva, te nabavku novog stroja za lijepljenje čija se isporuka očekuje početkom 2023., što je direktni pokazatelj poremećaja u opskrbnom lancu i dugim rokovima isporuke strojeva i dijelova. S druge strane, to nam govori koliko je u današnjim uvjetima poslovanja važno pravovremeno dugoročno planiranje i nova ulaganja – kaže direktor Zvonimir Čuljak.

On misli da će i ova godina biti izazovna i teška jer, kaže, prema raspoloživim informacijama očekuje se nastavak rasta cijena sirovina i repromaterijala, a samim time i povećanje troškova poslovanja.

Tvrtka ima 245 zaposlenih, početna plaća zaposlenika u proizvodnji te tvrtke 6.000 kuna neto. Uz besplatni topli obrok i troškove prijevoza, svaki radnik prima i maksimalni godišnji neoporezivi iznos prigodnih nagrada neto 3.000 kuna.

– Uprava kompanije svake godine ovisno o ostvarenom financijskom rezultatu poslovanja donosi odluku o isplati godišnjeg bonusa svakom zaposleniku od zajamčenih 4.300 kuna bruto uz mogućnost da taj iznos bude i veći. Konkretno, za 2021. isplaćeni iznos godišnjeg bonusa iznosio je 6.500 kuna bruto po zaposleniku.

Također za svako novorođeno dijete isplaćujemo radnicima 7500 kuna neto i za svako dijete do navršene 15. godine života prima dar u vrijednosti 600 kuna neto. U narednom razdoblju nastaviti ćemo pratiti primanja u okruženju i sukladno tome korigirati navedene iznose. Od iznimne važnosti nam je zadovoljstvo naših zaposlenika, jer bez njih naša kompanija ne može dugoročno poslovati i kontinuirano se razvijati – kaže Čuljak.

Sutra: Žilava desinićka Veronika nastavlja širenje i ulaže u automatizaciju mljekare

01. svibanj 2024 03:39