Život
StoryEditor

10 najvažnijih savjeta za mlade kako napisati životopis

11. Veljača 2023.
Martina Raškaj, konzultantica za CV

Mlada si osoba koja sanja o svojem prvom zaposlenju ili napretku u svojoj karijeri? Traženje posla je također posao i zahtijeva vrijeme, energiju i strpljenje. No prije toga je bitno imati životopis koji privlači pažnju i osigurava poziv na razgovor za posao. Kako ga napisati i kojih je top 10 savjeta za mlade za pisanje prvog životopisa, pitali smo Martinu Raškaj, osnivačicu i vlasnicu Biztiquea, obrta za poslovno savjetovanje, ostale usluge i trgovinu, koja mladima pomaže da si "skroje" karijeru i konzultantica za pisanje CV-ja.

Ovo je njenih 10 najvažnijih savjeta za mlade kako napisati CV:

1. Prilagodi CV svakom oglasu za posao. Poslodavac u tvojoj prijavi želi vidjeti da imaš većinu uvjeta koji se traži, a ne da sazna sve o tebi.

2. Izaberi predložak u boji. To je najbrži i najjednostavniji način na koji ćeš privući pažnju poslodavca.

3. Pripazi na strukturu. Poželjno je da tvoj CV ima sljedeće sekcije: O meni, Osobni podaci, Radno iskustvo, Obrazovanje, Meke i kompjuterske vještine, Strani jezici, Hobiji, a po potrebi i Konferencije i seminari, Projekti, Nagrade i priznanja, Volontiranje, Certifikati i Dodatno obrazovanje.

4. Pismenost. Nije legenda da se određene prijave odbijaju zbog loše gramatike i pravopisa. Zamoli prijatelja da pročita tvoj životopis ili upotrijebi programe koji će provjeriti da nemaš tipfelera.

5. Napiši samo relevantne podatke o sebi koji će ostaviti dojam kompetentne osobe za željeno radno mjesto. Za sve ono što nema veze s vrstom posla nema potrebe da je navedeno u CV-u.

6. Koristi najviše dva fonta za slova kako bi CV odao dojam urednosti. Većom veličinom fonta istakni samo svoje ime i prezime te naslove sekcija.

7. Ne koristi emotikone, logotipove i grafičke prikaze, već sve potrebno izrazi riječima. Npr. razinu poznavanja programa označi s Osnovno, Srednje ili Napredno.

8. Sliku stavi samo ako je poslovni portret. Selfiji, slike s vjenčanja i putovanja nisu primjerene za predstavljanje u poslovnom svijetu.

9. Koristi natuknice umjesto punih rečenica. CV će izgledati preglednije i poslodavac će brže i lakše čitati sadržaj.

10. CV dokument imenuj sa svojim imenom i prezimenom te ga obavezno šalji u pdf formatu kako bi ga druga strana vidjela točno onako kako je i zamišljeno s tvoje strane.

- Kad primijeniš sve ove savjete, ne samo da ćeš početi dobivati više poziva na intervju, već ćeš svoj CV slati sa samopouzdanjem. Poslodavci će u tebi prepoznati idealnog kandidata jer te sadržaj prikazao u najboljem svjetlu - zaključila je Raškaj.

25. travanj 2024 14:40