Život
StoryEditor

Japanci lansirali prvu kozmetičku liniju za njegu kože u svemiru

04. Rujan 2023.
Linija trenutno sadrži losion i čistač za lice koji njeguju kožu u okruženju s oskudnim resursima, niskom gravitacijom i ekstremno suhim uvjetima

Kad japanska astronautkinja Kimiya Yui sljedeće godine krene na put u svemir, u torbi će imati dva nova proizvoda za njegu kože posebno dizajnirana za surove svemirske uvjere. Čistač za lice i losion, piše CNN, dio su nove linije ‘Cosmology‘ koju su prošlog tjedna predstavili japanska kozmetička kompanija POLA i ANA Hodlings, matična kompanija All Nippon Airwaysa.

Proizvodi su kreirani nakon što je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) zatražila rješenja za njegu kože koja bi se mogla koristiti u svemirskom okruženju s oskudnim resursima, niskom gravitacijom i ekstremno suhim uvjetima. Dvije su kompanije počele raditi na razvoju 2020., a JAXA im je prošlog tjedna dala zeleno svjetlo da se bace na proizvodnju.

Šminka za katastrofe

Kako bi se uštedjela voda, čistač za lice je napravljen tako da ga se jednostavno obriše, a losion se nanosi u polučvrstom stanju kako se ne bi raspao pri niskoj gravitaciji.

Ovo, međutim, nije prva kozmetika ‘u svemiru‘. Kako je podsjetio CNN, prije dvije godine astronautkinja Joan Higginbotham je ispričala da na misijama koristi Vaselin, Cetaphil, puder, rumenilo, maskaru i ruž, a kompanija Estée Lauder u suradnji s Američkom svemirskom agencijom u svemir ‘poslala‘ svoj serum za njegu kože.

Njega je, tvrde upućeni, izuzetno važna, jer astronauti u svemiru, pa čak i nakon što se vrate na Zemlju, pate od svrbeži, prijavljuju peckanje, suhu i pojačano osjetljivu kožu. Kreatori novih specijaliziranih proizvoda nadaju se poboljšanju kvalitete života astronauta, a njihov su asortiman testirala stjuardese avio-kompanije ANA budući da su uvjeti u avionu i svemirskim letjelicama relativno slični.

‘Cosmology Space Crew Kit‘, set koji sadrži manje verzije sredstva za čišćenje i losiona, bit će dostupan javnosti u listopadu, dok će proizvodi uobičajene veličine biti pušteni u prodaju sljedećeg siječnja.

Predsjednik POLA-e Miki Oikawa kazao je novinarima u Tokiju da se nada da bi proizvodi mogli biti korisni i u drugim situacijama s oskudnim resursima poput, primjerice, evakuacijskih centara nakon prirodnih katastrofa.

27. travanj 2024 08:06