Život
StoryEditor

Skriveno blago: Pronađen Patek Phillipe Johna Lennona koji bi mogao vrijediti milijune

12. Rujan 2023.
Nestanak sata puna je četiri desetljeća bio misterij, a onda ga je talijanski kolekcionar kupio na dražbi. No, tad je počela pravna bitka s Yoko Ono

Samo dva mjeseca prije tragičnog ubojstva Johna Lennona 1980., njegova supruga Yoko Ono mu je za okrugli, 40. rođendan, poklonila luksuzni primjerak sata Patek Philippe. Nakon što se puna četiri desetljeća smatrao misteriozno nestalim, Patek Philippe 2499 kronograf bivšeg Beatlessa prije par godina je, kako prenosi portal Robb Report, pronađen kod jednog talijanskog kolekcionara.

Javnost je tek sad saznala da to blago više nije izgubljeno, jer se posljednjih godina vodila ‘tajna‘ pravna bitka za vlasništvo. Naime, kolekcionar je sat nabavio na dražbi njemačke aukcijske kuće (više ne posluje) za 672 tisuće dolara. Tijekom 2014. pokrenuo je istragu vezi njegovog podrijetla koja ga je dovela do Lennonove supruge, Yoko Ono, koja je smatrala da sat pripada njoj.

image

John Lennon i Yoko Ono 

foto

Sveti gral kolekcionarstva

Dugotrajna pravna bitka završila je nakon što je sud presudio u njenu korist, ali se kupac odlučio žaliti i ne pustiti pronađeno blago. Smatra se da je sat ukrao bivši vozač Yoko Ono koji ga je prodao na crnom tržištu, a on je potom završio na njemačkoj dražbi nekoliko desetljeća kasnije.

Kako je navedeno u sudskoj dokumentaciji, na poleđini sata su ugravirani stihovi pjesme koju je bračni par zajedno skladao nakon perioda separacije. Odvjetnici Yoko Ono vrijednost Lennonovog sata su procijenili na najmanje 4,5 milijuna dolara, a znalci tvrde da bi mogao vrijediti i više. Ovo nije jedini takav sveti gral u svijetu kolekcionarstva.

Svojedobno je riješen misterij nestanka sata Rolex GMT Master koji je Marlon Brando nosio u filmu Apokalipsa danas, a pronalazak Rolexa Daytone Ref. 6239 Paula Newmana rezultirao je najvećom cijenom koju je ijedan sat postigao na aukciji - 2017. prodan je za vrtoglavih 17,7 milijuna dolara. Takvom sretnom završetku nadaju se i tragatelji za nestalim Speedmasterom kojeg je Buzz Aldrin nosio na putovanju na Mjesec i JLC Triple Calendarom Pabla Picassa.

03. svibanj 2024 10:42