Znanja
StoryEditor

Pet savjeta kako balansirati freelance sa svakodnevnim obavezama

10. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Želite zaradit nešto sa strane, no isto tako ne želite da vaš ’pravi’ posao pati? Postoji mnogo načina kako zaraditi na takav način i niti jedan ne uključuje ’Breaking bad’ šeme. S pojavom interneta cijeli svijet je vaše tržište. Možda želite više vremena za vašu pravu strast, no istovremeno ne želite sve staviti na kocku i riskirati zaradu koju dobivate na prijašnjem radnom mjestu?

Ovo su neki savjeti kako uspješno balansirati karijeru freelancera sa svakodnevnim obavezama.

1. Dobro pročitajte ugovor

Ovo možda ne zvuči  atraktivno, no apsolutno je nužno da dobro promotrite sve stavke vašeg ugovora kako ne bi kojim slučajem došlo do sukoba interesa između vašeg ’freelencanja’ i  svakodnevnog posla.  

2. Uvijek budite iskreni

Nije realno očekivati da vaš poslodavac neće saznati za vaš drugi posao. Google, socijalne mreže i mreža poznanstava kad tad će sustići vašu tajni i sve će izaći na vidjelo. Čak i ako je freelance dozvoljen u vašoj tvrtki, treba to obznaniti onima na vrhu i zatražiti njihov blagoslov kako kasnije ne bi bilo neželjenih posljedica.

3. Dajte maksimum na radnom mjestu

Bez obzira kako vam posao sa strane dobro ide i koliko ste sigurni u njegovu budućnost nikako i nikad nemojte zapostaviti vaš posao. Nemojte da zbog drugog izvora zarade prati onaj primarni. Isto tako nemojte kolegama cijelo vrijeme pričati o vašem freelancanju i veličati svoja dostignuća na tome polju.

4. Sve u svoje vrijeme

Dok ste na radnom mjestu nemojte raditi apsolutno ništa što se tiče drugog izvora zanimanja. Čak i ako taj dan nema puno posla, bolje se posvetite sutrašnjem danu nego da se prebacujete na skroz drugo stanje uma. Isto tako nemojte trošit resurse tvrtke kako bi ostvarili profit negdje drugdje.

5. Za freelance iskoristite neradne dane i praznike

Vikende te jedan dio praznika odvojite za vaš drugi posao. Dignite se ranije, kasnije odite na počinak (no nemojte to prakticirati prečesto). Sve je bolje i produktivnije nego se baviti dvjema stvarima u isto vrijeme ili zapostaviti ono što vam donosi kruh na stol. No, ukoliko se odlučite na neki freelance posao vodite računa i o njemu.

26. travanj 2024 22:34