Znanja
StoryEditor

Poslovanje se seli u oblak

12. Svibanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220581,220582,220583,220584,220585"]

Konferencija Oracle Cloud Day 2016, kojoj je Lider medijski pokrovitelj, organizirana pod motom “Preoblikuj svoju sutrašnjicu”, održava se u Hypo centru u Zagrebu.

Oracle je vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera i hardvera, a na konferenciji sudjeluju inozemni i domaći predavači iz poslovne i ICT zajednice. Tema konferencije je seljenje poslovanja u oblak što je jedan od najznačajnijih globalnih trendova i jedan od temelja digitalne transformacije kompanija,

U uvodnom govoru Marin Tadić, generalni direktor Oracle Hrvatska, rekao je da je cilj te tradicionalne godišnje Oracleove konferencije predstavljanje novih globalnih trendova u novim tehnologijama, podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i poticanje na digitalne promjene. Tadić je istaknuo da će do 2020. čak 33 milijarde uređaja moći biti priključeno na internet, a da će trećina svjetske populacije funkcionirati online.

Dok je prema statistici iz 2015. tržište mobilne tehnologije i društvenih mreža vrijedilo trilijun dolara, Big Data 17 bilijuna dolara, Cloud Service, poslovanje u oblaku, više od 200 milijardi dolara, a IoT, internet stvari, 200 milijardi dolara.

Tadić je istaknuo da će do 2020. u više od 85 posto poslovnih interakcija sudjelovati poslovna umjetna inteligencija umjesto čovjeka.

Jedan od korisnika Oracleovih usluga je i Privredna banka Zagreb čija je direktorica Maja Salamon, održala predavanje Machine learning u realnom životu – implementaciji Oracle Real-Time Decisions u poslovanje PBZ. Radi se o rješenju za ‘decision management’ u realnom vremenu, koje koristi kombinaciju izričito definiranih poslovnih pravila i automatski prikupljenih statističkih informacija, analizira ih i svakom korisniku nudi odgovarajući personalizirani sadržaj.

- Radi se o sakupljanju personaliziranih podataka o potrošačima koji se koriste za davanje presonalizirane usluge. Implementirana tehnologija je vrlo brza u procesurianju tih podataka što je vrlo važno jer se PBZ transformira od tradicionalnog na elektronsko bankarstvo. Budući da korisnici imaju mnogo mogućnosti, važno je uspostaviti dobar odnos s njima. PBZ je, zahvaljujući tehničkim mogućnostima vlastitog softvera, uspješna u sugeriranju najboljih opcija klijenitima, koji imaju internet bankarstvo, temeljem podataka koje sakupljamo o njima. Imamo 102 modela koja ispituju razna ponašanja klijenata i prema tome personaliziramo uslugu – rekla je Salamon ističući da je implementacija Oracle Real-Time Decisions u poslovanje PBZ vrlo zanimljiva jer štedi vrijeme i novac te povećava prodaju proizvoda. Ispostavilo se da su banci važni neki korisnici koji se nisu takvima činili.

Projekt je trajao četiri mjeseca, proveden je u fazama, a rezultati su vrlo dobri i PBZ već tri mjeseca posluje na temelju implementiranog rješenja. Povećali su broj korisnika do kojih dolaze njihove poruke, koji vide što žele, imaju više posjeta web stranicama, ali ima više i pozitivnih i negativnih komentara što je izvrsno.

Među ostalim govornicima na konferenciji su menadžeri Oraclea Olga Rumelioti, Duncan Harvey, Scot Wilson, te Nenad Bakić, direktor Selectio, koji je održao predavanje o robotici kao idelanom ulazu u STEM edukaciju i promjenu mantaliteta, a Mario Mrljić, direktor NEOS-a, je govorio o Big Data projektima i konkretnim primjerima njihove uspješnosti. Konferencija je nastavljena zanimljivim predavanjima dometima novih tehnologija.

03. svibanj 2024 02:38