Znanja
StoryEditor

Svi žele u programere

01. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Da na hrvatskom tržištu rada vlada neusklađenost ponude i potražnje nije nikakva novost. Stoga je portal EduCentar na gotovo 400 ispitanika istražio postoji li zainteresiranost građana za prekvalifikaciju i za koja točno područja.

Čak 85% ispitanika navodi da je spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

Ispitanici u svojim komentarima navode želju za prekvalifikacijom u farmaceuta jer ‘ono sigurno donosi posao‘. 

Ispitanici su najmanje iskazali želju za prekvalifikacijom u radnike tekstilne industrije: ‘Bilo koja, samo da nije tekstil jer ne pruža mogućnost zapošljavanja.‘

Proces prekvalifikacije već je završilo 10% ispitanika. Najviše ih se odlučilo za prekvalifikaciju s područja ekonomije – marketing, knjigovođa, komercijalist i voditelj EU projekata. Neki od ispitanika su prošli čak i više prekvalifikacija u nadi za (boljim) poslom – ‘Sa strojarstva na zaštitarstvo, a potom na krizni menadžment.‘ komentira jedan od ispitanika. Svega 5% ispitanika se ne želi prekvalificirati jer smatraju da nema potrebe za tim. 

Ispitanici koji nisu zainteresirani za prekvalifikaciju navode da su većinom ‘sretno zaposleni u svojoj struci‘, no da ostanu bez posla bili bi ‘spremni nadograditi postojeća znanja ili promijeniti svoje zanimanje‘.

01. svibanj 2024 02:35