Biznis i politika
StoryEditor

Desna ruka Warrena Buffetta, Charlie Munger preminuo u 99. godini

29. Studeni 2023.
Charlie Munger

Prvi čovjek Warrena Buffetta, Charlie Munger, preminuo je u utorak u dobi od 99 godina, ostavljajući prazninu u Berkshire Hathawayu za koju su ulagači rekli da je nemoguće ispuniti unatoč dobro uspostavljenom planu nasljeđivanja konglomerata, prenosi Reuters.

Iz tvrtke Berkshire su rekli da je Munger umro mirno u bolnici u Kaliforniji, gdje je živio. Nije naveden nikakav uzrok. Munger bi 1. siječnja napunio 100 godina.

- Berkshire Hathaway ne bi mogao biti izgrađen do sadašnjeg statusa bez Charliejeve inspiracije, mudrosti i sudjelovanja -  rekao je Buffett, 93-godišnji predsjednik Berkshirea.

Smrt Mungera, potpredsjednika Berkshirea od 1978., označava kraj jedne ere u korporativnoj Americi i investiranju.

Uz Buffetta, Mungera su poštovali i obožavali ulagači diljem svijeta, od kojih su mnogi pohrlili na godišnje vikende dioničara Berkshirea u Omahi, Nebraska, kako bi čuli narodnu mudrost ovog dvojca o ulaganju i životu. Iako Munger nije bio uključen u svakodnevne operacije Berkshirea, njegova smrt ostavlja Buffetta bez desne ruke.

Ulagači su također rekli da će, iako je Berkshire postavio menadžere kojima može vjerovati da će održati tvrtku, Mungerov gubitak duboko osjetiti.

- Bio je sigurno jedan od najvećih investitora u timu s Buffettom - rekao je Rick Meckler, partner u Cherry Lane Investments u New Jerseyju.

Munger je bio poznat po tome što je odvraćao Buffetta od kupovine onoga što je Buffett nazivao ‘opušcima cigara‘ - osrednje tvrtke koje su se se mogle kupiti po vrlo niskim cijenama.

Menadžer Whitney Tilson, koji je osobno poznavao Mungera, je rekao kako ‘generacija investicijskih menadžera‘ nešto od svog zanata naučila od Mungera i Buffetta. Tilson je rekao da je prisustvovao desecima sastanaka koje su vodili ti ljudi i da je Munger jednom privatno rekao: +Sve što želim znati je gdje ću umrijeti da tamo nikad ne odem.‘

Budućnost Berkshirea

Mungerova smrt dolazi tjedan dana nakon što je Buffett donirao oko 866 milijuna dolara dionica Berkshirea četirima obiteljskim dobrotvornim organizacijama i izdao rijetko pismo dioničaru u kojem priznaje da je njegovo vrijeme bilo ograničeno, u sumraku njegove poznate investicijske karijere. U prošlotjednom pismu, Buffett je rekao da je Berkshire ‘izgrađen da traje‘ i da će bez njega ostati u dobrim rukama. Nikada nije javno izrazio želju da odstupi, uključujući i nakon dijagnoze raka prostate 2012.

- U 93. godini osjećam se dobro, ali u potpunosti shvaćam da igram u produžecima -  napisao je Buffett.

Prema planu nasljeđivanja Berkshirea, koji je Munger slučajno spomenuo na godišnjoj skupštini Berkshirea 2021., Greg Abel bi postao izvršni direktor nakon što Buffett više ne bude na čelu. Able je trenutno jedan od dvojice potpredsjednika. Buffettov sin Howard postao bi neizvršni predsjednik, a jedan ili dva upravitelja portfelja preuzeli bi ulaganja.

27. travanj 2024 10:35