Hrvatska
StoryEditor

Predstečajne nagodbe su savršen sustav prijevara za koje nitko ne odgovara

23. Veljača 2014.
Piše:
liderhrt

Zakon o predstečajnom postupku je vrlo lukav zakon, to je savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. To je u emisiji Nedjeljom u dva rekao sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, poznat po tome što je u srpnju zaustavio predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom i podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

On smatra da se radi o prijevari većoj od pretvorbe i privatizacije.

- U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno‘, rekao je. Vlada će morati donijeti zakon kojim bi se trebalo utvrditi gdje je nestalo 50 milijardi kuna - kazao je Kolakušić i dodao da je taj novac, ‘izbrisan‘ predstečajnim nagodbama, završio u nečijim nekretninama i jahtama.

Istakao je kako je neodrživa situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana. Smatra kako je Ministarstvo financija u sukobu interesa - ono imenuje tijela koje će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan je od navećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto ‘naplatiti‘, a kome nešto ‘oprostiti‘.

- Moje je pitanje koliko je uplaćeno novaca u proračun od predstečjnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici - kazao je Kolakušić i dodao da njegovo neslaganje sa zakonom dijeli i velik dio pravnika te da će u obranu svojih stavova ići do kraja, do Europskog suda.

02. svibanj 2024 02:30