Hrvatska
StoryEditor

SDP odustaje od Bernardića i u utrku za Zagreb šalje Ostojića?

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Sve su veće mogućnosti da Davor Bernardić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a i predsjednik Gradske skupštine, neće biti SDP-ov kandidat za Zagrebačkog gradonačelnika, piše Večernji list.

Prema njihovim izvorima SDP kreće u izbornu bitku s aktualnim ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, no izjavu s Iblerovog nisu mogli dobiti, kao ni komentar potencijalnog kandidata.Kao razlog ove odluke navodi se Bernardićev loš rejtnig koji je u ovo trenutku gori od Milana Bandića, što mu daje male šanse za pobjedu. Treba napomenuti i kako ga premijer Zoran Milanović do sada nije niti jednom javno podržao kao službenog kandidata za Zagreb.

Nekoliko esdepeovaca s kojima su razgovarali rekli su kako su velike šanse da u igru uđe Rajko Ostojić. U prilog tome navode Bernardićevu paničnu reakciju, izjave u središnjem Dnevniku HTV-a te intervjuu u Večernjem, u kojima on, a ne stranka, demantira da SDP ne računa s njim kao kandidatom za Zagreb te izjavama kako ga ‘Zoran podržava‘, čime sugerira blizak i intiman odnos s premijerom, da napad na njega znači napad na SDP, kao i prozivanjem ‘SDP-ova podzemlja‘ samo proizvodi kontraefekt.

Bernardićeve reakcije doživljavaju se kao pokušaj pritiska na Milanovića i vrh SDP-a, što se smatra nekorektnim, ali i štetnim za rejting same stranke. Izbori u Zagrebu su prevažni, ističe jedan od naših sugovornika, da bi si stranka dopustila da bude bilo čiji talac, posebno ne Bernardićev. To prije što Bernardićevi protivnici u SDP-u stalno tvrde da je bez pravog političkog potencijala. Nakon što to potvrđuju i ankete, u SDP-u je zavladala dodatna uznemirenost. Ako bi SDP izgubio izbore u Zagrebu, to bi izazvalo ozbiljne potrese unutar stranke, ne samo na gradskoj razini nego i na državnoj.Zato je Milanović nedavno razgovarao s Bernardićem i Ostojićem, predočio im činjenice i prvome sugerirao povlačenje, a Ostojiću ulazak u igru. No, kako ga je predložio Gradski odbor, Bernardića se ne može opozvati ako se sam ne povuče. Moguće je raspuštanje cijele organizacije kao u Istri, no sugovornici vjeruju da se u Zagrebu to neće dogoditi jer bi izazvalo pravu krizu u SDP-u.Bernardiću se spočitava da je imao više šansi za dokazivanje, a nijednu nije iskoristio, da se nije profilirao kao saborski zastupnik, da se ne pamti nijedan njegov važniji potez u Gradskoj skupštini, a zakomplicirao je odnose s HNS-om i protivno politici stranke zazivao koaliciju s Laburistima.

02. svibanj 2024 18:07